Avocat condamnat definitiv pentru fapte de corupţie

0
376

DNAUn avocat din cadrul Baroului Mehedinţi a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, pentru comiterea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi evaziune fiscală. Avocatul, care a fost trimis în judecată, în septembrie anul trecut, de procurorii DNA Craiova, a încasat bani falsificând semnătura unui client care îl plătise „la negru”.

În urmă cu un an, mai exact pe 2 septembrie 2015, se înregistra la Curtea de Apel Craiova dosarul în care avocatul Bebe Băran, din cadrul Baroului Mehedinţi, era trimis în judecată, în stare de libertate, pentru comiterea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi evaziune fiscală. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au reţinut faptul că pe 6.07.2013, avocatul Bebe Băran (care face parte din Baroul Mehedinţi din anul 2010) a întocmit în fals un contract de asistenţă juridică prin contrafacerea semnăturii unei persoane la rubrica „Client”, în cuprinsul căruia a menţionat suma de 4.000 euro, cu titlu de onorariu apărător.

Ulterior, la data de 20.02.2014, uzând de documentul respectiv, inculpatul a determinat un executor judecătoresc care a acţionat fără să aibă cunoştinţă despre fals, să pună în executare silită contractul pentru recuperarea sumei de 4.000 euro de la persoana a cărei semnătură o falsificase. În urma procedurii de executare a fost recuperată suma de 5.075, 29 lei, din care s-au reţinut 2.764 lei cu titlu de cheltuieli de executare, restul de 2.411,29 lei fiind consemnaţi la dispoziţia inculpatului Băran Bebe, bani în posesia cărora acesta a şi intrat. În realitate, în cursul anului 2013, persoana a cărei semnătură a fost falsificată, a solicitat ajutorul inculpatului în vederea recuperării sumei de 20.480 euro de la o altă unitate de Parchet, ridicată cu ocazia unei percheziţii domiciliare. În acest sens, inculpatul a depus la unitatea respectivă o simplă cerere prin care solicita restituirea sumei de bani mai sus menţionată. Pentru acest “ajutor”, persoana respectivă i-a dat inculpatului Băran Bebe, fără să întocmească vreun înscris în acest sens, suma de 1600 euro, un autoturism marca Renault Laguna, evaluat de părţi la suma de 1600 euro şi i-a achitat suma de 500 euro pentru o excursie în Franţa. Ulterior, inculpatul nu a înregistrat în evidenţele contabile sumele şi bunurile primite cu titlu de onorariu avocaţial, în condiţiile de mai sus, sustrăgându-se astfel de la plata obligaţiilor financiare către stat în cuantum de 2.319 lei, după cum se arată în comunicatul DNA Craiova de la momentul respectiv.hotarat

Inculpatul şi-a recunoscut faptele în faţa instanţei, a acoperit prejudiciul creat şi a cerut să beneficieze de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, astfel că, pe 30 martie a.c. a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Craiova la o pedeapsă totală de 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani, şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Procurorii DNA Craiova au declarat apel, care a fost soluţionat la sfârşitul lunii trecute de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii ÎCCJ au menţinut hotărârea de pe fond, respingând apelul DNA ca nefondat. În plus i-au interzis bărbatului, pe o perioadă de 3 ani, să fie ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi să ocupe o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.