Pensionarii din Craiova vor fi sărbătoriţi la sfârşitul acestei luni

0
207

Pentru prima dată, municipalitatea craioveană a pregătit în cinstea vârstnicilor o festivitate specială, un dineu la restaurant, concerte, o piesă de teatru, dar şi multe concursuri şi ateliere de creaţie. Toate aceste momente deosebite, alături de alte surprize, sunt menite să îi bucure pe craiovenii care şi-au prins multe primăveri în cununa vieţii.

În perioada 28 septembrie -1 octombrie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, pensionarii din Craiova vor fi sărbătoriţi de către autorităţile locale. La propunerea municipalităţii, consilierii au aprobat, ieri, într-o şedinţă de îndată, proiectul de hotărâre privind programul manifestărilor. Toţi aleşii locali, şi cei ai puterii şi cei ai opoziţiei, au fost de acord cu organizarea acestor evenimente deicate vârstnicilor. Reprezentantul ALDE, Dumitru Mănescu, a dorit însă să ştie în plus la cât se ridică bugetul şi de unde vor fi luaţi aceşti bani. „Este o idee bună a executivului de realizare a acestor manifestări pentru persoanele în vârstă, dar eu aş vrea să ştiu, atunci când votăm, şi care sunt cheltuielile, unde sunt prinse în buget. Probabil veţi veni, la rectificarea bugetară, cu justificările, dar trebuia să le aduceţi în acest moment. Adică acest demers să se facă transparent”, a spus consilierul ALDE.

Un consilier ALDE a cerut explicaţii pe buget

Autorităţile au explicat că festivitatea era prinsă dinainte în bugetul oraşului, aşa că nu va afecta nici o altă direcţie. Marina Andronache, şef Serviciu Imagine din cadrul Primăriei Craiova, a precizat că doar masa festivă va implica nişte cheltuieli, „în rest toate acţiunile se vor face în parteneriat cu instituţiile de cultură: Direcţia Judeţeană de Sport, Centrul Multifuncţional, Biblioteca Judeţeană, Palatul Copiilor”. Primarul Mihail Genoiu a detaliat, în plus, că, după ce se va obţine legalitatea pe această hotărâre de consiliu, se va face o procedură de achiziţie a acestei mese festive. „Se va face o licitaţie pentru oferirea acestei mese festive în funcţie de numărul de pensionari şi abia atunci se va stabili exact care va fi bugetul. Oricum, banii provin din economiile pe care le-a făcut departamentul Imagine, deci nu afectează un alt capitol bugetar sau o altă direcţie”, a menţionat edilul-şef al Craiovei.

Propunere: Aleea Seniorilor în Parcul Romanescu

După vot, care a fost favorabil în unanimitate, Marian Trifan, preşedintele Asociaţiei Pensionarilor Civili „Mihai Viteazul”, le-a mulţumit autorităţilor şi consilierilor pentru implicare, invitându-i la ceremonia festivă care va avea loc vineri, pe 28 septembrie (ora 10.00) în sala mare a Primăriei Craiova. „Vă mulţumesc pentru acest lucru, pentru că eram în afara ţării. La Craiova nu se organiza nimic în această zi care este una internaţională, iar pensionarii nu erau băgaţi deloc în seamă”. Acesta a adresat şi două propuneri autorităţilor, de a prelua în subordine Clubul Pensionarilor, cu tot cu finanţare şi dotare, aşa cum se întâmplă în municipiul Constanţa. În al doilea rând, a solicitat ca aleea care dă în foişorul din Parcul Romanescu să fie denumită Aleea Seniorilor din Bănie şi să fie plantat acolo un copac al amintirilor. „Să nu râdeţi, că o să ajungeţi ca noi!”, a atras atenţia reprezentantul pensionarilor când a simţit o uşoară rumoare în sală.