Senatorii l-au scăpat pe Oprea de urmărirea penală pentru ucidere din culpă în dosarul morţii lui Bogdan Gigină

0
326

cum_l_am_cunoscut_pe_gabriel_oprea_si_mi_s_a_schimbat_viata_163_1441022315Fostul vicepremier Gabriel Oprea nu poate fi urmărit penal pentru ucidere din culpă în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, a decis plenul Senatului. Gabriel Oprea a declarat, după ce a fost scăpat de Senat de urmărirea penală pentru ucidere din culpă în dosarul morţii lui Bogdan Gigină, că poliţistul a fost avertizat de naşul său să nu vină în seara respectivă, lăsând să se înţeleagă că “dacă era profesionist” Gigină ar fi refuzat misiunea.

Decizia a fost luată de Senat cu 73 de voturi “împotriva” solicitării DNA şi doar 45 voturi “pentru”, 6 voturi anulate. Votul a fost secret cu bile, potrivit regulamentului. Senatori de la PSD, ALDE, PRU şi foşti UNPR au votat împotriva cererii de urmărire penală formulate de DNA, printre ei numărându-se Călin Popescu Tăriceanu, Ioan Chelaru sau Ilie Năstase.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea le ceruse senatorilor să voteze împotriva cererii DNA, susţinând că, aflat pe bancheta din spate a maşinii, nu avea cum să fie vinovat de moartea poliţistului. Înaintea votului decisiv din plenul Senatului, Oprea a reafirmat că nu el a stabilit traseul, viteza şi condiţiile de deplasare în seara tragediei, responsabili fiind cei de la poliţia rutieră. Senatorii din Comisia juridică avizaseră favorabil cererea DNA de începere a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Gigină.

Dosarul DNA conţine 18 volume. Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că “încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere”.

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind “de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale”, explică DNA.

Replica DNA la votul din Senat: Actul de justiţie nu mai poate fi înfăptuit. Ancheta în cazul Oprea este blocată

Procurorii anticorupţie au transmis o poziţie publică referitoare la respingerea cererii de încuviinţare a urmăririi penale pentru ucidere din culpă în cazul lui Gabriel Oprea, DNA precizând că votul are drept consecinţă blocarea anchetei penale. “Respingerea cererii procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecinţă blocarea anchetei penale faţă de Gabriel Oprea cu privirea la infracţiunea de ucidere din culpă şi îi plasează pe procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină. Cu alte cuvinte, voinţa exprimată de majoritatea senatorilor faţă de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiţie nu mai poate fi înfăptuit“, transmite DNA într-un comunicat de presă.

Familia poliţistului vrea ca administratorul drumului şi cel al firmei de gaz să fie traşi la răspundere

Avocatul familiei Gigină, Daniel Ionaşcu, a declarat că rudele poliţistului decedat vor ca şi administratorul drumului şi cel al firmei de gaz să fie traşi la răspundere, precizările venind ca reacţie la decizia senatorilor de respingerea a cererii în cazul lui Gabriel Oprea.

“Suntem în faţa unor cereri ale DNA tot pe principiile Constituţiei. Adică accesul liber la justiţie este sub orice formă neîngrădit. Dacă am un text care spune că accesul la justiţie este neîngrădit, iar un parlamentar pentru o infracţiune flagrantă poate fi cercetat chiar şi în afara votului, care este diferenţa pentru ca un parlamentar să nu poată fi cercetat de instanţă. Nu mă refer la domnul Oprea, ci în general. De ce nu poate fi cercetat pentru stabilirea nevinovăţiei acestui parlamentar în raport cu orice cetăţean al României. (…) Familiei îi rămâne, după acest vot, să ducă dosarul mai departe pe considerentele că DNA, până la urma, va face lumina probatorie sub aspectul faptelor domnului Oprea. Nu este o declaraţie de incriminare a domnului Oprea şi nu ne dorim sub nicio formă să arătam cu degetul. Dar, în mod evident, ne vom lupta cu tărie ca administratorul drumului şi administratorul firmei de gaz să fie traşi la răspundere. Opinia părinţilor lui Bogdan Gigină merge, oarecum, în direcţia că nu doar domnul Oprea este vinovat, ci şi patronii firmei de gaz şi cei care erau responsabili cu coloana oficială”, a declarat avocatul Daniel Ionaşcu.