Fântâna lui Amza Pellea, inaugurată de Zilele municipiului Băileşti

0
204

De ani buni, Zilele municipiului Băileşti au loc în ultimul week-end al lunii lui Gustar, astfel că ediția a XIII-a îşi concentrează programul de manifestări în perioada 22-25 august, organizatori fiind Primăria şi Consiliul Local Băileşti, Casa de Cultură „Amza Pellea” şi Biblioteca Municipală „Petre Anghel”. Timp de patru zile, băileștenii se vor bucura de concursuri sportive, spectacole de divertisment, de teatru, de muzică populară și ușoară – între invitați numărându-se Mandinga și HI-Q –, expoziții și lansări de cărți, întâlniri cu fiii satului, ca și de un miting aviatic pe Aerodromul Cilieni. Două evenimente aparte vor avea loc duminică, 25 august: inaugurarea fântânii lui Amza Pellea și numirea Spitalului Municipal Băilești „Prof. Dr. Irinel Popescu”.

Băileștenilor li se propune… multă mișcare!

Deschiderea oficială a manifestărilor din cadrul celei de-a XIII-a ediții a Zilelor Băileștiului va avea loc mâine, 22 august, ora 19.00, la Casa de Cultură „Amza Pellea”, și va fi urmată de spectacolul de teatru cu piesa ,,Spovedania unui câine” cu Eugen Titu. Pe parcursul următoarelor trei zile, băileștenilor li se propune… multă mișcare! Cupa municipiului la fotbal, tenis de masă, handbal și șah,  concursuri de cros și de role pentru toate categoriile de vârstă, competiții de handbal și de înot, găzduite fie de Parcul Tineretului, fie de Sala Sporturilor „Ada Nechita”, îi vor provoca să câștige sau fie numai să participe.

Vor ține ritmul cu Vasilica Dinu și Mandinga

Și cum sărbătoare fără muzică nu poate fi la olteni, băileștenii sunt invitați vineri, 23 august, la un spectacol de divertisment prezentat de formațiile artistice ale Casei de Cultură ,,Amza Pellea” (ora 18.30) și altul folcloric al ansamblurilor artistice de amatori din țară (ora 20.00). Sâmbătă seara, vor putea încinge hore și sârbe în Piața Civică la spectacolul de muzică populară susținut de Maria Butaciu, Vasilica Dinu, Gheorghița Nicolae, Polina Gheorghe, Ion Drăgan și Grupul Folcloric ,,Doruri Muscelene”, condus de Gavril Prunoiu. Duminică, ritmurile se vor schimba, pe scenă urcând Mandinga, HI-Q, Daggu Project (Germania), Lol Play și Cristian Buică.

Tot de Zilele orașului, Biblioteca Municipală ,,Petre Anghel” va găzdui lansări de cărți și expoziții de pictură, iar Marian Rîlea și trupa sa îi vor bucura pe copii cu un spectacol prezentat în Parcul Tineretului. De asemenea, sâmbătă, 24 august, ora 10.30, pe Aerodromul Cilieni se va desfășura cea de-a V-a ediție a mitingului aviatic, iar duminică va fi inaugurat Clubul Pensionarilor.

Spitalul din Băilești va purta numele medicului Irinel Popescu

Un eveniment cu totul aparte va avea loc duminică, 25 august, ora 10.00: numirea Spitalului Municipal Băilești „Prof. Dr. Irinel Popescu”. Decizia ar putea să-i mire pe mulți, având în vedere că reputatul medic –  care astăzi conduce Clinica de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni din București – s-a născut la… Filiași. Puțini știu însă că, în primii ani de activitate, dr. Irinel Popescu a fost repartizat la Spitalul din Băilești, motiv suficient pentru autoritățile locale să dea numele său unității medicale din municipiu.

Nea Mărin al oltenilor și una dintre ultimele sale dorințe…

Renumele Băileștiului a fost dus de actorul Marcel Iureș, scriitorul Petre Anghel ori sportiva Adriana Nechita, dar în primul rând de Amza Pellea – Nea Mărin al oltenilor. An de an, așadar, băileștenii au dedicat memoriei actorului momente speciale, invitată fiind – ca și de data aceasta – fiica sa, Oana Pellea. La ediția a XIII-a a Zilelor orașului vor inaugura fântâna lui Amza Pellea. Evenimentul va avea loc duminică dimineața, la ora 9.00, în zona centrală a municipiului, vizavi de parc. „A fost una dintre dorințele sale, în ultima vreme, de suferință, înainte de a se stinge din viață, să i se sape o fântână…”, a declarat Marcel Boța, directorul Casei de Cultură Băilești.

Tot duminică, la ora 11.00, la Casa Memorială „Amza Pellea” va avea loc o întâlnire cu fiii orașului, prilej cu care se vor acorda titluri de cetățean de onoare, distincții, medalii etc.

Costel Pistrițu, primarul municipiului Băilești: «Ca în fiecare an, când vara este pe sfârșit, când zilele toride încep să se rărească, ne adunăm de aici și din lumea largă la sărbătoarea orașului. Cea de-a XIII-a ediție a Zilelor Municipiului Băilești ne dă prilej de veselie, o clipă de răgaz în vâltoarea zilelor de muncă. Vă invit, dragi băileșteni, să vă bucurați de toate manifestările organizate cu această ocazie și de momentele revederii cu cei dragi reveniți acasă».