Carderi craioveni condamnaţi definitiv

0
551

curtea de apelTrei craioveni arestaţi preventiv în martie 2012 pentru deţinere de echipamente de skimming, după ce au fost prinşi cu aparatura asupra lor, au fost condamnaţi definitiv la câte 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare şi 90 de zile de muncă în folosul Primăriei Craiova, după ce Curtea de Apel Craiova a respins apelurile inculpaţilor. La momentul reţinerii lor, anchetatorii spuneau că, cel mai probabil, aceştia intenţionau să ajungă în Mexic, pentru a monta aparatura găsită asupra lor la bancomate din capitala acestui stat, întrucât aveau şi bilete de avion pe ruta Budapesta – Mexico City.

Reamintim că, în baza unor informaţii pe care le aveau, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu un procuror din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au organizat, la începutul lunii martie 2012, o acţiune pentru prinderea unor persoane suspectate că s-ar ocupa cu fraude informatice şi falsificare de carduri. Oamenii legii au oprit astfel în trafic, în Craiova, un autoturism în care se aflau trei persoane, respectiv Simona Napu, de 31 de ani, Nicuşor Stoian, de 33 de ani, şi Costel Truţă, de 25 de ani, toţi din Craiova. În urma controlului efectuat asupra celor trei, dar şi în bagajele lor, oamenii legii au găsit ascunse echipamente de skimming, mai exact o gură de bancomat folosită pentru copierea datelor de pe carduri valide, cabluri pentru descărcarea datelor, memory-stik-uri, două laptop-uri şi aproximativ 1.500 USD. Cei trei erau cu genţile în maşină pentru că aveau bilete de avion rezervate pentru data de 7 martie 2012, pe ruta Budapesta – Mexico City. N-au mai ajuns la Budapesta să ia avionul, ci la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova unde au fost audiaţi, procurorul de caz dispunând reţinerea lor pentru 24 de ore.

Au fost efectuate, ulterior, percheziţii la locuinţele celor trei, fiind ridicate unităţi centrale de calculator şi mai multe înscrisuri, iar pe 7 martie 2012 au fost prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă. Magistraţii instanţei le-au emis celor trei mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, în sarcina lor fiind reţinută comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, deţinere de echipamente în scopul falsificării instrumentelor de plată electronică şi punere la dispoziţie de programe informatice în scopul comiterii de infracţiuni informatice.carduri

Au stat după gratii doar câteva luni, şi au fost trimişi în judecată abia pe 3 noiembrie 2014, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, deţinere fără drept a unui dispozitiv în scopul săvârşirii unei infracţiuni şi deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plata electronică.

Pe 21 decembrie 2015 magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în dosar. Inculpaţii au fost găsiţi vinovaţi de toate cele trei infracţiuni reţinute în sarcina lor şi au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani. În plus, fiecare dintre cei trei craioveni trebuie să execute 90 de zile de muncă în folosul Primăriei Craiova şi au de achitat câte 2.000 lei cheltuieli judiciare către stat. Cei trei au declarat apel, iar luna aceasta, mai exact pe 7 iulie a.c., Curtea de Apel Craiova le-a menţinut pedepsele însă a admis apelul lui Nicuşor Stoian, căruia i-a fost restituit laptop-ul confiscat în martie 2012: „admite apelul declarat de inculpatul Stoian Nicuşor Dorian. Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată sub aspectul laturii penale şi rejudecând: Înlătură măsura confiscării de la inculpatul Stoiaa Nicuşor Dorian a unui laptop marca ASSUS şi dipune restituirea acestuia inculpatului. Respinge apelurile declarate de inculpaţii Truţă Costel şi Napu Melinda Simona ca nefondate. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale atacate. Definitivă”.