Definitivat 2014: 61,05% procentul de promovare în Dolj

0
291

Cadrele didactice care vor să-şi construiască o carieră în domeniul învăţământului au susţinut examenul naţional de definitivare în urmă cu o săptămână. Dacă iniţial în judeţul Dolj s-au înscris 233 de candidaţi care au îndeplinit cumulativ condiţiile prevăzute de metodologie, 18 dintre aceştia au ales să absenteze, iar 42 s-au retras din examen. De asemenea, n-au lipsit nici incidentele neplăcute, un candidat fiind eliminat pentru tentativă de fraudă după ce  a fost surprins cu telefonul mobil asupra sa, acesta pierzând astfel dreptul de a mai participa în sesiunea următoare.

În judeţul Dolj, examenul naţional pentru definitivare în învăţământ a fost organizat la 37 de discipline, iar evaluarea cadrelor didactice a avut loc la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”, proba scrisă conţinând subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie şi elemente de psihologia educaţiei. Sâmbătă, 19 iulie, dascălii au aflat rezultatele obţinute la examenul naţional de definitivare. Astfel, înainte de contestaţii, din cei 233 de candidaţi validaţi, 105 au reuşit să fie promovaţi cu note peste 8, iar 67 nu au reuşit să obţină nota minimă de promovare.

Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, procentul de promovabilitate înainte de contestaţii este de 61,05%. “La 23 de discipline promovabilitatea (note peste 5) este de 100%: Alimentaţie publică, Arte plastice, Chimie, Contabilitate, Economie, Educaţie muzicală specializată, Educaţie muzicală, Educaţie tehnologică, Farmacie, Filosofie, Finanţe-Bănci, Fizică, Informatică, Inginerie economică, Istorie, Limba şi literatura franceză, Limba şi literatura germană, Învăţători, Matematică, Protecţia mediului, Psihologie, Psihopedagogie specială, Religie ortodoxă. La 4 discipline promovabilitatea (note peste 5) este de 0%: Electromecanică, Pedagogie, Profesori documentarişti, Transporturi (maiştri instructori)”, a precizat Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt în cadrul ISJ Dolj.

După afişarea primelor rezultate, dascălii nemulţumiţi de nota obţinută au avut la dispoziţie două zile pentru depunerea contestaţiilor (sâmbătă şi duminică). Acestea vor fi soluţionate până pe 23 iulie, urmând ca afişarea rezultatelor finale să se facă pe 24 iulie.

Dascălii au dreptul la trei sesiuni

Candidaţii care au început activitatea didactică în sistemul de învăţământ preuniversitar anterior anului şcolar 2012 – 2013 se pot prezenta la examen în trei sesiuni, în cel mult 5 ani de la finalizarea stagiului, fără a depăşi 7 ani de predare efectivă la catedră, cu statut de cadru didactic calificat. Candidaţii care desfăşoară activitate didactică în sistemul de învăţământ preuniversitar începând cu anul şcolar 2012 – 2013 se pot prezenta la examen după efectuarea stagiului minim prevăzut în trei sesiuni, în cel mult 5 ani de la începerea primului stagiu. Candidaţii care, din motive obiective (dovedite cu documente, nu pot participa la efectuarea inspecţiilor speciale la clasă sau nu se pot prezenta la susţinerea probei scrise au dreptul de a se înscrie la examen în sesiunea următoare, nu sunt consideraţi respinşi, iar sesiunea respectivă nu este luată în considerare între cele trei sesiuni prevăzute de lege. Cadrului didactic care are statut de titular şi care nu dobândeşte definitivarea în învăţământ în perioada prevăzută de lege i se desface contractul de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată, pierzând calitatea de titular al sistemului de învăţământ preuniversitar. Cadrele didactice care nu obţin definitivarea în învăţământ pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.