Măsuri ce trebuie aplicate pe perioada de vară, prezentate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj

0
468

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj atrage atenția asupra măsurilor ce trebuiesc aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. În sensul Ordonanței de Urgență nr. 99/2000, prin temperaturi extreme ridicate, se înțelege temperaturi exterioare ale aerului, care depășesc +37º C sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

Astfel angajatorii sunt obligați să ia următoarele măsuri minimale pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber:

  • reducerea intensității și ritmului activității
  • asigurarea ventilației la locurile de muncă
  • alternarea efortului dinamic cu cel static
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer
  • trecerea, după posibilități în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme

Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților sunt necesare următoarele:

  • asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/ schimb
  • asigurarea echipamentului individual de protecție
  • asigurarea de dușuri

“Angajatorii care nu pot asigura condițiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, vor lua măsuri de reducere a   programului de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11:00 și după ora 17:00) sau, după caz, întreruperea colectivă a lucrului. Pentru nerespectarea măsurilor prevăzute mai sus inspectorii de muncă vor aplica sancțiuni contravenționale, iar după caz se poate dispune chiar sistarea activității la locul de muncă . Deoarece , în perioada 10 iunie – 01 septembrie 2024, la nivelul județului Dolj se pot manifesta temperaturi ridicate extreme, ITM Dolj a demarat acțiuni de control privind respectarea obligațiilor prevăzute de Ordonanța de Urgență nr. 99/2000, ce revin angajatorilor care desfășoară activități în aer liber. Până în prezent au fost efectuate 17 controale la angajatori care au obligația să aplice prevederile Ordonanței de Urgență și au fost constatate trei deficiențe, aplicându-se sancțiuni contravenționale corespunzătoare”, a precizat Cătălin Mohora, inspector – şef al ITM Dolj .