Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei nu a diminuat sprijinul cetățenilor pentru activitatea UE în domeniul dezvoltării internaționale

0
206

Cel mai recent sondaj Eurobarometru privind cooperarea pentru dezvoltare arată un sprijin larg pentru colaborarea cu țările din întreaga lume.

Cel mai recent sondaj Eurobarometru privind cooperarea pentru dezvoltare arată un sprijin larg pentru colaborarea cu țările din întreaga lume. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei nu a diminuat sprijinul cetățenilor pentru activitatea UE în domeniul dezvoltării internaționale. Rezultatele confirmă tendința solidă înregistrată în ultimii ani, cooperarea cu țările partenere rămânând una dintre politicile UE care se bucură de cea mai largă susținere publică.

Comisarul pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, a declarat: „Invadarea Ucrainei de către Rusia pune sub semnul întrebării ordinea mondială internațională și amenință să împartă lumea în două, însă noi nu vom întoarce spatele partenerilor noștri. Sprijinul continuu al cetățenilor europeni pentru cooperarea internațională demonstrează solidaritatea Europei cu partenerii noștri din întreaga lume și valorile sale solide din cadrul relațiilor cu aceștia. «Global Gateway», noua strategie a UE pentru investiții într-o infrastructură durabilă, va consolida și mai mult parteneriatele noastre internaționale și va contribui la reducerea inegalităților și la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă. Vom discuta despre «Global Gateway» cu ocazia Zilelor Europene ale Dezvoltării, care vor avea loc în perioada 21-22 iunie, și aștept cu interes schimburile de opinii pe care le vom avea cu toate părțile interesate cu privire la politica noastră.

UE își menține politica fermă privind parteneriatele internaționale și angajamentele financiare necesare pentru a o sprijini: împreună, UE și statele sale membre sunt în continuare cel mai mare donator mondial de asistență oficială pentru dezvoltare. În 2021, asistența oficială pentru dezvoltare acordată de Echipa Europa a crescut cu 4,3 % în comparație cu 2020, ajungând de la 67,3 miliarde EUR la 70,2 miliarde EUR (pe baza datelor preliminare ale OCDE pentru 2021). În calitate de principal donator mondial, care furnizează 43 % din asistența oficială pentru dezvoltare acordată în întreaga lume, Echipa Europa susține cu fermitate țările partenere, reflectând sprijinul exprimat de cetățeni pentru cooperarea internațională.

https://romania.representation.ec.europa.eu/news/eurobarometru-2022-cetatenii-ue-sprijina-cu-fermitate-cooperarea-internationala-vederea-reducerii-2022-06-20_ro