Primele efecte economice pe axa România-SUA după întâlnirea Trump-Iohannis

0
206

presedinti23 de delegaţi de la 17 companii dintr-o diversitate de sectoare din România au călătorit la Washington DC pentru a participa, în perioada 18-20 iunie la Summitul de Investiţii SelectUSA, a anunţat ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm într-un comunicat remis presei.

Summitul SelectUSA este cel mai cunoscut eveniment care pune în legătură companii din întreaga lume cu organizaţii pentru dezvoltare economică din Statele Unite pentru a facilita investiţiile în SUA.

“Intrăm într-o nouă perioadă de revitalizare economică în Statele Unite”, a declarat Wilbur Ross, secretar al Comerţului, citat în comunicat. El a apreciat că în prezent “este un moment interesant în care companii din întreaga lume să exploreze piaţa americană şi să găsească parteneri care le pot ajuta să îşi creeze sedii în SUA, să îşi extindă activitatea şi să se dezvolte”.

“Nu există un loc mai bun pentru stabilirea acestor legături decât acest summit”, a punctat el.

România participă în acest an cu cea mai mare delegaţie din istoria Summitului SelectUSA, în condiţiile în care numărul de participanţi este de şapte ori mai mare decât anul trecut, arată sursa citată. Fiecare dintre delegaţi a avut numeroase întâlniri cu membri ai companiilor şi organizaţiilor pentru dezvoltare economică americane. Delegaţii din România provin din sectoarele minier, tehnologia informaţiei şi comunicare (TIC), inginerie şi industrial.

“Suntem încântaţi să primim 23 de investitori la Summit şi în Statele Unite”, a declarat, potrivit comunicatului, ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, punctând că summitul, care constituie cel mai important eveniment din SUA dedicat investiţiilor străine directe, “oferă oportunităţi de afaceri şi resurse de pe întregul teritoriu al Statelor Unite într-un singur loc, permiţându-le participanţilor să comprime săptămâni de eforturi în mai puţin de trei zile”.

Componenta economică a parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite a constituit un aspect important al vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în SUA, care a avut loc în perioada 5-9 iunie şi care a culminat cu întrevederea bilaterală cu preşedintele SUA, Donald Trump. (Mai multe detalii aici despre vizita preşedintelui în SUA)

Summitul de Investiţii SelectUSA este cel mai important eveniment care pune în legătură companii din întreaga lume cu organizaţii pentru dezvoltare economică din Statele Unite. Reprezentanţi din 51 de state şi teritorii americane şi peste 65 de pieţe internaţionale şi-au înregistrat participarea la Summitul de Investiţii din 2017.

Cele trei ediţii anterioare ale Summitului au reunit mii de investitori străini. Summitul din 2016 a atras peste 2.600 de participanţi, inclusiv investitori de pe 70 de pieţe, organizaţii pentru dezvoltare economică din 52 de state şi teritorii şi 22 de şefi de misiuni diplomatice. Foşti participanţi la Summit au anunţat pentru perioada 2014-2016 noi proiecte de investiţii în valoare de 20,6 miliarde.

Patronat de Administraţia pentru Comerţ Internaţional (International Trade Administration) din cadrul Departamentului Comerţului, SelectUSA promovează şi facilitează investiţiile în Statele Unite, coordonând agenţiile guvernamentale federale din domeniu pentru a constitui unicul punct de contact cu investitorii. SelectUSA sprijină organizaţiile pentru dezvoltare economică să concureze la nivel mondial pentru obţinerea de investiţii furnizând informaţii, o platformă de marketing internaţional şi susţinere.

De asemenea, SelectUSA ajută investitorii să găsească informaţiile de care au nevoie pentru a lua decizii, să intre în contact cu persoanele adecvate la nivel local, să urmărească sistemul federal de reglementare şi să găsească soluţii la situaţiile ce implică guvernul federal.