Primăria Craiova va da jos copertinele din plastic și firmele luminoase

0
316

Autoritățile locale au întocmit un regulament care stabilește reguli stricte pentru fațadele clădirilor din zona centrală a Craiovei. Proiectul are toate șansele să fie pus în aplicare începând cu luna iulie, propunerea urmând să fie supusă mai întâi votului consilierilor municipali. Reglementările vizează și fațadele celeorlalte case din Bănie care au o valoare arhitecturală. 

Proiectul reglementează șase tipuri de lucrări, iar prima se referă la conformarea volumetrică și finisarea fațadelor noi. Autoritățile au stabilit că imobilele care vor apărea în peisaj trebuie să se înscrie din punct de vedere stilistic fondului construit existent. Sunt acceptate și interpretări contemporane, dar cu condiția să nu se creeze un contrast foarte mare. Sunt strict interzise însă tabla ondulată, panourile din tablă sau plastic, placajele cu gresie sau faianță, învelitorile din carton bituminos. Nici pereții din sticlă nu mai sunt acceptați. Gardurile nu mai pot fi construite din lemn, plasă de sârmă, tablă sau zidării nefinisate, ci să fie realizate din cărămidă aparentă sau piatră artificială. Dacă imobilul are spațiu comercial la parter, acesta trebuie să fie amenajat în lemn.

Clădirile vechi se refac respectându-se forma inițială

În ceea ce privește clădirile vechi, autoritățile îi va obliga pe proprietari să refacă fațadele respectând configurația inițială pe cât posibil. Eventualele completări sau inserări de elemente noi la fațadă sunt acceptate dar cu condiția să respecte stilul caracteristic al construcției. Refacerea finisajelor trebuie să se facă numai cu materiale de calitate superioară, cu o bună comportare în timp. Primăria Craiova a stabilit, prin acest regulament, ca proprietarii clădirilor monument istoric deja clasate sau în curs de clasare, să solicite și să obțină întâi avizul Direcției Județene pentru Cultură Dolj și abia după aceea să treacă la refacerea fațadelor, imobilele respectve fiind incluse, de regulă, în zone protejate din punct de vedere arhitectural.

Culori – standard la zidărie, tâmplărie și învelitoare

Primăria Craiova pune accent și pe culorile pe care le vor avea fațadele caselor din centrul orașului. Atât imobilele noi, cât și cele existente trebuie să respecte câteva criterii stricte în ceea ce privește paleta de culori întrebuințată. Astfel, pentru zidăriile caselor, dar ale gardurilor, se vor folosi numai culorile alb, crem, ocru, gri, galben și olive. Sunt strict interzise culorile stridente precum verde, albastru, roz, roșu, violet și negru. Și învelitorile trebuie să aibă niște culori specifice: cupru, zinc, gri antracit, siena arsă, roșu cărămiziu. Și tâmplăria trebuie să respecte anumite standarde, și anume cea pentru casele din centru să fie executată din lemn sau PVC imițiatie lemn, cu sau fără geamuri termopan. Pentru blocurile de locuințe este permisă și tâmplăria de culoae albă sau gri, dar cu condiția folosirii aceluiași tip de tâmplărie pentru întreaga clădire.

Firmele de pe fațade, lucrate în lemn sau fier forjat

Municipalitatea vrea să facă ordine și în ceea ce privește modul cum se amplasează publicitatea pe clădirile din centrul orașului. Primăria Craiova nu mai este de acord cu firmele luminoase, care sunt strict interzise laolaltă cu bannerele, mesh-urile sau panourile direcționale. Singura formă pentru iluminarea firmelor va fi prin spoturi sau proiectoare. În general, firmele vor fi neluminoase, fixate direct pe fațada imobilului și confecționate din placaje de lemn cu înscrisuri ștanțate, încrustate sau în relief. Mai pot să fie realizate din fier forjat sau materiale similare, respectând în mod obligatoriu stilul anilor 1900. Autoritățile au stabilit și dimensiunea corpurilor de litere, iar culoarea acestora trebuie să fie în armonie cu cea a fațadei.

Sancțiuni dure pentru cei care nu se conformează

De asemenea, pe fațade nu mai au voie antenele parabolice și instalațiile de climatizare. Cablurile de telecomunicații și instalațiile de gaze sau electricitate trebuie să fie montate cât mai puțin vizibil și să fie vopsite în culorile clădirii. Copertinele din material plastic sau policarbonat sau tablă sunt interzise. În schimb, sunt acceptate camerele de luat vederi și instalațiile de alarmă. Proprietarii au voie să-și monteze parasolare (marchize) rabatabile pentru a-și proteja vitrinele și balcoanele, dar cu condiția ca acestea să fie confecționate din material textil, de culoare alb sau crem.

Proprietarii care nu respectă configurația clădirii, folosesc alte materiale decât cele impuse prin regulament sau își atașează o firmă luminoasă vor sancționați cu amenzi între 5.000 și 100.000 de lei. Cei care nu respectă culorile vor fi amendați și ei, cu sume cuprinse între 3.000 și 5.000 de lei; iar cei care își vor construi copertine din plastic – cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei.