Proiectarea de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, scoasă la licitație

0
537
Secția de Hematologie a Spitalului Filantropia, care se află acum în reabilitare, va fi dată în folosință la începutul lunii septembrie. Autoritățile locale au primit asigurări ferme din partea constructorului că lucrările se află în grafic și că va fi respectat termenul contractual. Și lucrările de proiectare de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” au fost scoase recent la licitație de autoritățile locale.
Anunțul a fost făcut, vinerea trecută, de primarul Craiovei, Mihail Genoiu, la semnarea contractului de finanțare pentru reabilitarea Ambulatoriului de la Spitalul Filantropia. Edilul a făcut referire, cu această ocazie, și la corpul de clădire în care a funcționat până nu demult Secția de Hematologie. Din cauza condițiilor improprii, a fost închisă, iar activitatea medicală a fost mutată, provizoriu, într-o altă locație. Autoritățile au luat decizia de a investi însă în sediul de bază, lucrările de reabilitare fiind licitate și demarate de municipalitate încă din toamna anului trecut, avantajul fiind și că documentația de proiectare a existat.
Hematologia va fi gata în toamnă
Primarul Mihail Genoiu a precizat că nu sunt probleme legate de șantier, ceea ce înseamnă că lucrarea va fi terminată la termen, la sfârșitul verii sau, cel mai târziu, la începutul toamnei. „S-au reluat lucrările la Secția de Hematologie de la Spitalul Filantropia. Se lucrează în forță și avem toate asigurările date de conducerea spitalului că, până la sfârșitul verii, începutul lunii septembrie, cel mai târziu, să fie finalizată și această secție”, a declarat Genoiu. Managerul interimar al Spitalului Filantropia, dr. Liviu Radu, a confirmat, la rândul său, că lucrările decurg conform graficului. „Constructorii sunt pe șantier, lucrează la capacitate maximă și am primit asigurări că se va respecta termenul de execuție”, a precizat managerul Liviu Radu.
Un aparat RMN nou pentru Spitalul Filantropia
Pacienții care sunt internați la Spitalul Filantropia vor beneficia de investigații medicale realizate cu ajutorul unui aparat RMN nou, care a fost achiziționat recent de conducerea spitalului. Spitalul Filantropia nu avea în dotare un astfel de aparat, care a fost cumpărat cu fonduri alocate de ministerul de resort, a mai spus primarul Craiovei. „Conducerea spitalului Filantropia a obținut finanțarea unui RMN, prin intermediul ministerului. La ora aceasta, noi lucrăm la identificarea construcției pe care să o pună la dispoziție pentru a se monta acest aparat”, a precizat Mihail Genoiu. Autoritățile sunt cele care trebuie să asigure o locație adecvată pentru instalarea aparaturii medicale întrucât spitalul se află în subordinea primăriei.
Reabilitarea termică, realizată cu fonduri europene
Autoritățile locale au demarat recent un proiect de reabilitare și la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”. De această dată, lucrarea se referă la reabilitarea termică a două corpuri de clădire, cele principale, finanțarea fiind asigurată integral din fonduri europene. Făcând referire și la acest spital, primarul Mihail Genoiu a explicat că, spre deosebire de lucrarea de la Hematologie, proiectarea nu a fost asigurată, motiv pentru care autoritățile au fost nevoite să pornească mai întâi cu această primă etapă. „Contractul de finanțare l-am semnat acum ceva timp și ne aflăm în faza de adjudecare a licitației pentru proiectare. Procedura a fost stabilită de la început, este etapă separată de proiectare și etapă separată de execuție. Cât de curând, vom avea un proiectant pentru Spitalul Victor Babeș”, a precizat Mihail Genoiu.
Investiția se ridică la 3,6 milioane de lei
Secția Hematologie a Spitalului Filantropia a fost construită în anul 1930 și a fost consolidată în anul 1980. De atunci, autoritățile locale nu au mai investit nimic în această clădire. Lucrările de reabilitare se ridică la valoarea de 3,6 milioane de lei, iar durata de realizare stabilită de proiectanți este de 12 luni. Proiectul prevede intervenții la fundații, la parter și etajul I, precum și extinderea, în partea vestică, cu un lift exterior, amplasat la o distanță de 6,70 metri față de limita vestică de proprietate. În lucrările de intervenție asupra imobilului este prevăzută și refacerea tuturor instalațiilor de utilități.