Sute de hectare de teren agricol şi păşune, inundate de apele Dunării

0
343


Dunărea devine tot mai ameninţătoare de la o zi la alta. În sudul judeţului, pompierii din cadrul ISU Dolj, dar şi primarii localităţilor de pe malul stâng al fluviului sunt în alertă maximă, pregătiţi să intervină dacă situaţia o va impune. În aşteptarea vârfului de viitură, când se prognozează că Dunărea va atinge un debit de 13.500 de metri cubi pe secundă, a fost supraînălţat digul cu saci de nisip în zona satului Ciupercenii Vechi, şi a fost ridicat unul nou pentru apărarea incintei portului din Bechet. Din cauza nivelului tot mai ridicat al Dunării, câteva sute de hectare de terenuri agricole, păşune şi pădure au fost deja inundate. Debitul ridicat al fluviului este cauzat în principal de ploile diluviene căzute în amonte pe teritoriul Serbiei, încât râul Sava, care se varsă în Dunăre la Belgrad, generează îngrijorare. În Serbia se vorbeşte că inundaţiile de acum nu au mai fost înregistrate de 120 de ani, epoca primelor măsurători. În Bosnia, un sfert din populaţia ţării este afectată de inundaţii şi un milion de persoane nu au apă potabilă. Singura diferenţă faţă de războiul intercomunitar din 1992-1995 este numărul mai mic de morţi şi de sinistraţi.        

Începând de sâmbătă, când hidrologii au instituit cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre, în Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, digurile sunt monitorizate în permanenţă şi, acolo unde a fost cazul, s-au executat lucrări de supraînălţare cu saci de nisip. Conform prognozei INHGA – CNPH debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 19-20 mai a.c. a fost în creştere, până la valoarea de 13.000 metri cubi pe secundă, aproape dublu faţă de media multianuală a lunii mai, de 7.250 metri cubi pe secundă.

Conform reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, nivelurile pe Dunăre la stațiile hidrometrice, se situau ieri la ora 14.00, peste cota de pericol la s.h. Bistreţ şi peste cota de inundaţie la s.h. Calafat, Bechet şi Gruia.

Circulaţia autoturismelor prin portul Bechet, restricţionată în continuare

Patru localităţi doljene au fost afectate de viitura de pe Dunăre: Bechet şi comunele Piscu Vechi, Desa și Cetate. Au fost inundate 50 de hectare de teren agricol la Cetate şi un total de 711 hectare de păşune – 500 de hectare la Piscu Vechi, 171 de hectare la Desa şi 40 de hectare la Cetate. Din cauza revărsării Dunării au fost afectate şi 810 hectare de pădure: 650 de hectare la  Piscu Vechi – Ocolul Silvic Poiana Mare și 160 de hectare la Cetate. Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă Jiu, au fost afectate de creşterea nivelurilor şi debitelor pe fluviu suprafeţele riverane situate în zonele joase din lunca Dunării, predispuse la inundaţii. Din cauza creșterii nivelului fluviului, circulația autoturismelor prin portul Bechet a fost restricționată și redirecţionată către Vama Calafat, respectiv Vama Giurgiu.

Digurile au fost supraînălţate în punctele vulnerabile

Pentru a preveni pagubele, autorităţile au intervenit ieri în mai multe puncte. În comuna Piscu Vechi, satul Pisculeţ, pentru preîntâmpinarea infiltraţiilor în corpul digului local de apărare Duvalmu, la încastrarea aval spre pădure, s-a executat protecţia interioară şi exterioară a taluzului, cu folie şi geotextil. Aceasta s-a realizat pe o lungime de 40 de metri, cu înălţimea pe taluz de 6 metri, folosindu-se 240 metri pătraţi de folie, 160 de metri pătraţi de geotextil şi 500 saci umpluţi cu nisip. Totodată, în sectorul îndiguit Lişteava-Bechet-Dăbuleni, o echipă de intervenţie a executat, ieri, subdepozite de saci încărcaţi cu nisip în punctele critice, necesari pentru prevenirea unor eventuale infiltraţii prin corpul digului. Aici s-a acţionat cu 2.500 de saci cu nisip. Tot ieri, în municipiului Calafat, satul Ciupercenii Vechi, a fost consolidat digul local de apărare existent pe o lungime de 110 metri.

Au fost activate Comitetele Locale pentru Situații de Urgență

La nivelul județului Dolj au fost atenționate primăriile riverane fluviului Dunărea, fiind activate Comitetele Locale pentru Situații de Urgență și serviciile voluntare ale acestora. A.B.A. Jiu monitorizează permanent cu personal de specialitate zonele riverane fluviului, precum și lucrările cu rol de apărare aflate în administrare.

De asemenea, se urmărește evoluția situației hidrometeorologice și asigurarea fluxului informațional conform O.C al MMP și MAI nr. 1422/192, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații”. Au fost stabilite punctele critice de pe cursul Dunării și zonele care vor fi monitorizate de instituții cu atribuții în monitorizarea, gestionarea, limitarea și înlăturarea eventualelor efecte negative ale fenomenului hidrologic vizat.

Monitorizarea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare şi a nivelurilor se face cu scopul depistării în timp util a eventualelor evenimente nedorite în teritoriu, zone cu probleme –infiltraţii şi grifoane. Având în vedere situaţia de pe Dunăre, şi în următoarele zile Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi serviciile voluntare ale acestora vor rămâne activate.

Viitura va staţiona 4-5 săptămâni în România

Începând de luni, la Craiova funcţionează un centru regional de comandă pentru inundaţii, coordonat vicepremierul Liviu Dragnea, având în subordine toate instituţiile implicate din zonă. Acesta a anunţat că debitul Dunării va atinge un nivel maximum de 13.500 metri cubi pe secundă până pe 22 mai a.c., dar marea problemă este că viitura va staţiona patru-cinci săptămâni în România, existând un risc nu de depăşire a digurilor, ci de presiune asupra acestora. El a precizat că autorităţile sunt pregătite să intervină cu un milion saci de nisip şi personal şi echipamente inclusiv din judeţele limitrofe celor dunărene vizate, urmând să fie solicitat şi sprijinul Armatei în caz de nevoie. Avertizarea hidrologilor de cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, este valabilă până pe 26 mai a.c.