Sentință definitivă în cazul tentativei de omor / Pedeapsă scăzută la recurs pentru Bercea Mondial

0
249

Magistraţii Înaltei Curți de Casație și Justiție au pus punct dosarului în care Sandu Anghel zis Bercea Mondial a fost judecat pentru tentativă de omor asupra unui nepot de-al său. Judecătorii i-au admis recursul, atât lui, cât și fiului său, condamnat în același dosar, și le-au scăzut ambilor pedepsele primite la Curtea de Apel Craiova. De la 10 ani, Bercea a rămas cu 8 ani și 9 luni închisoare, fiul său – 5 ani și 3 luni închisoare, față de 8 ani, cât îi dăduseră magistrații craioveni, iar soției lui Sandu Anghel i s-a respins recursul, rămânând cu 1 an de închisoare cu executare.

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat, vineri, 16 mai a.c., sentința definitivă în dosarul tentativei de omor de care a fost acuzat Sandu Anghel zis Bercea Mondial. Magistrații Curții Supreme au admis recursurile declarate de Bercea și de fiul său, Florin Anghel zis Ambasador, și le-a scăzut celor doi pedepsele. Astfel, Sandu Anghel va executa 8 ani și 9 luni de închisoare, față de 10 ani cât primise de la Curtea de Apel Craiova, iar fiul său – 5 ani și 3 luni de închisoare (în condițiile în care magistrații Curții de Apel Craiova l-au condamnat la 8 ani de închisoare). Fănica Anghel, nevasta lui Bercea, a rămas cu pedeapsa de 1 an închisoare cu executare, recursul ei fiind respins de judecători.

Reamintim că, în aprilie 2011, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Sandu Anghel zis Bercea Mondial, pentru tentativă de omor calificat, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, instigare la mărturie mincinoasă neurmată de executare şi portul cuţitului, fără drept, în locuri şi împrejurări în care s-ar putea primejdui viaţa ori integritatea corporală a persoanelor. În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată fiul său, Florin Anghel zis Ambasador, acuzat de complicitate la tentativă de omor calificat şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, şi soţia sa, Fănica Anghel zisă Stela, în sarcina căreia s-a reţinut instigare la mărturie mincinoasă şi încercarea de a determina mărturia mincinoasă.

Victima, înjunghiată şi aruncată pe scări

Potrivit rechizitoriului întocmit la finalizarea cercetărilor, pe 17 februarie a.c., victima, Ionuţ Anghel zis Mercedes, în vârstă de 17 ani, era împreună cu alte persoane într-un bar din localitatea Drăgăneşti-Olt. Ştiind că minorul este acolo şi pe fondul unor relaţii conflictuale mai vechi cu familia acestuia, inculpatul Anghel Sandu, înarmat cu un cuţit şi un topor şi însoţit de inculpatul Anghel Florin (fiul său), s-au deplasat la localul respectiv şi, în urma unor altercaţii verbale între aceştia, inculpatul Anghel Sandu i-a aplicat părţii vătămate o lovitură cu cuţitul în zona toracică. “După ce partea vătămată a fost înjunghiată, inculpaţii Anghel Sandu şi Anghel Florin au îmbrâncit-o pe aceasta pe scări până în faţa imobilului în care funcţiona barul, unde, văzând că starea acesteia este gravă, au abandonat-o, s-au urcat în autoturismul cu care veniseră la bar şi au plecat spre municipiul Slatina”, după cum se arată în rechizitoriu.

Victima a ajuns în stare gravă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, în timp ce Bercea Mondial a fugit, fiind depistat pe 19 februarie 2011 în Bucureşti. Procurorii au stabilit că în cele două zile cât a stat în Capitală, Bercea şi-a sunat soţia şi fiul, stabilind împreună ca un alt fiu al său, minor, să ia asupra sa fapta. Sandu Anghel a fost arestat preventiv pe 20 februarie 2011, după trimiterea în judecată fiind mutat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, unde este şi acum.