Apel umanitar lansat de Crucea Roşie: Sinistraţii din Balcani au nevoie de ajutor

0
69

Cele mai grave inundaţii din acest secol continuă să provoace pagube incomensurabile în Balcani. Deşi apa s-a retras în anumite regiuni, inundaţiile continuă să provoace adevărate dezastre pe arii extinse ale Serbiei şi Bosniei-Herţegovina. Crucea Roşie Română lansează un apel umanitar de urgenţă pentru a veni în sprijinul celor afectaţi, prin donaţii online pe www.crucearosie.ro şi sms la nr. 8829 (2 eur/sms).

În timp ce mii de persoane aşteaptă să fie salvate din casele lor şi alte zeci de mii sunt evacuate în săli de sport, şcoli sau la rude, casele sinistraţilor sunt acoperite realmente de ape. În Serbia aproximativ 300.000 de persoane şi încă 50.000 în Bosnia-Herţegovina nu au acces la electricitate sau la apă potabilă, şi sunt nevoiţi să trăiască în condiţii improprii cauzate de inundaţii. Aproape o treime din Bosnia este afectată de inundaţii, casele, drumurile şi liniile de cale ferată sunt acoperite de ape în partea de N-E a ţării. Stare de urgenţă a fost declarată în 14 municipalităţi, în timp ce oraşe precum Maglaj şi Doboj au fost complet acoperite de ape şi sute de oameni au fost evacuaţi de pe acoperişurile clădirilor sâmbătă. Un număr semnificativ de alunecări de teren au înrăutăţit serios situaţia şi au îngreunat eforturile de salvare. De asemenea, sunt informaţii conform cărora există mine antipersonal îngropate din timpul conflictului, care nu au fost îndepărtate şi pun în pericol vieţile oamenilor ce locuiesc în acele zone, precum şi a celor evacuaţi, cu fiecare alunecare de teren care se petrece.

Donaţie prin SMS

Începând cu 19 mai a.c., Crucea Roşie Română oferă posibilitatea de a sprijini apelul umanitar pentru Balcani, prin contribuţii la numărul scurt de sms 8829, unde se pot face donaţii de 2 euro/sms în toate cele trei linii de telefonie mobilă, Cosmote, Orange şi Vodafone. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Cosmote şi Orange, pentru cartelele preplătite, TVA-ul a fost reţinut la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA. Se pot face donaţii online direct pe site-ul oficial al Crucii Roşii Române www.crucearosie.ro. Donații direct în contul “Inundaţii Balcani” deschis de Crucea Roşie Română: RO48BRDE410SV17672254100. Sumele colectate în cadrul campaniei umanitare vor fi folosite pentru completarea necesarului de alimente, apă, pături şi produse de igienă. Crucea Roşie Română pune la dispoziţia celor care vor să susţină Apelul Umanitar de Urgenţă numerele de telefon: 021.317.60.06 și 0743.042.252, unde pot solicita informaţii suplimentare.