Municipiul Craiova – obiect de studiu pentru geografii din Craiova şi Cluj-Napoca

0
433

Vineri, în cadrul lucrărilor Simpozionului Naţional de Geomorfologie, desfăşurat anul acesta la Craiova, a avut loc lansarea cărţii “Strategii de dezvoltare urbană. Studiu de caz: Municipiul Craiova”. Documentul este realizat de Universitatea „Babeş-Bolyai” – Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca, împreună cu Universitatea din Craiova, Facultatea de Ştiinţe Sociale (Catedra de Geografie), cu sprijinul Primăriei Craiova, şi se constituie „într-un model de cercetare în geografie aplicată”.

Cu lucrarea “Strategii de dezvoltare urbană. Studiu de caz: Municipiul Craiova”, orientată către studiul structurii geomorfologice şi funcţiilor specifice centrului urban care face obiectul studiului de caz şi premiată de Asociaţia Urbaniştilor din România, s-au pus bazele unei strânse colaborări între centrele universitare de la Cluj-Napoca şi Craiova. „Cartea pe care o lansăm astăzi face parte dintr-o serie, în care primele două cercetări s-au oprit asupra zonelor Mărginimea Sibiului şi Bazinul Hârtibaciului. Volumul îşi câştigă locul în presa universitară şi reprezintă un model de cercetare în geografie aplicată. Prin colaborarea pentru editarea acestei lucrări s-a întărit axa Cluj-Craiova, pe linie de Geografie şi Geomofologie”, a declarat prof. univ. dr. Virgil Surdeanu (Universitatea „Babeş-Bolay”, Cluj-Napoca), vicepreşedinte al AGR.

Cu prilejul simpozionului care a reunit membri ai Asociaţiei Geomorfologilor din România (AGR) din toate colţurile ţării, s-au organizat alegerile pentru o nouă structură de conducere a formaţiunii. Prof. univ. dr. Virgil Surdeanu a predat ştafeta de preşedinte prof. univ. dr. Petre Urdea, de la Universitatea de Vest din Timişoara, în timp ce prof. univ. dr. Sandu Boengiu, şeful Catedrei de Geografie în cadrul Universităţii din Craiova a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al AGR.

La rândul său, prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova, a confirmat buna colaborare dintre cele două centre universitare. Pentru Catedra de Geografie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Sociale de la Craiova, şansa de a organiza Simpozionul Naţional şi contribuţia importantă la editarea volumului lansat vineri sunt rezultatul eforturilor de consolidare a Secţiei de Geografie, desfiinţată în anii ’80 şi redeschisă în 1992. „Municipiul Craiova găzduieşte pentru prima dată Simpozionul Geomorfologilor din România. Acest lucru înseamnă o recunoaştere a calităţii activităţii geografilor de la Craiova şi a potenţialului însemnat al facultăţii de profil de aici”, a declarat conf. univ.dr. Sandu Boengiu, şeful Catedrei de Geografie în cadrul Universităţii din Craiova.

Reprezentanţi ai mai multor centre universitare din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Oradea, Suceava Constanţa, Sibiu şi nu numai participă la lucrările celei de-a XXVII-a ediţii a Simpozionului Naţional de Geomorfologie, organizat de Catedra de Geografie de la Craiova, în colaborare cu Institutul de Geografie al Academiei Române şi Asociaţia Geomorfologilor din România. Programul celor trei zile de manifestări dedicate evenimentului include comunicări ştiinţifice în plen, lansări de cărţi, precum şi o aplicaţie de teren pe Valea Jiului, sectorul Craiova – Zăval, programată pentru ziua de sâmbătă.