La Brădeşti, primul beneficiar al proiectului guvernamental de susţinere a crescătorilor de porci „Mangaliţa”

0
869

Ieri, în comuna Brădeşti, s-a desfăşurat prima etapă, în judeţul Dolj, prin care un fermier a beneficiat de ajutorul de Minimis, oferit de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru creşterea porcilor, din rasa „Mangaliţa” – recomandată de calităţile cărnii şi grăsimii -, de beneficii având parte, conform celor declarate de specialişti, atât furnizorii, crescătorii cât şi procesatorii. Proiectul respectiv, mult clamat de ministrul de resort, Petre Daea, începe să fie materializat, iar material de prăsilă începe să fie distribuit crescătorilor de animale.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a pus în practică un program pentru stimularea creşterii de animale, de rasă românească, în speţă porcul „Mangaliţa”. Judeţul Dolj este parte în proiect, iar, ieri, la Brădeşti, primul beneficiar din teritoriu a primit animalele, după acceptarea şi finanţarea proiectului. „Este un proiect amplu şi sper să fie de bun augur şi să ajungem măcar la jumătate din cel pentru „Tomate”, unde, până acum, avem peste 1.050 de cereri depuse. Revenind la „Mangaliţa”, este vorba de spre o rasă mai specială, este adevărat, cu multă grăsime, dar, fără colesterol, iar hrana trebuie făcută numai cu cereale, din producţie proprie, fără concentrate, din gospodăria proprie. Acesta a fost şi unul dintre motivele demarării proiectului, deoarece se doreşte stimularea gospodăriilor, pentru că produsele obşinute, de pe suprafeţe mici, nu pot fi valorificate pe piaţă. Până acum, am avut peste 400 de cereri, dar numai 50 eligibile, iar câştigător a fost cel de la Brădeşti. Sunt convins că, în anii viitori, numărul beneficiarilor va creşte. Controalele se vor desfăşura lunar, pentru a fi observate procedurile de creştere a porcilor din această rasă”, a precizat ing.  Adrian Popa, director al Direcţiei pentru Agricultură Dolj.

Toată lumea poate câştiga

Conform programului guvernamental, purceii nu pot fi livraţi decât atunci când ajung la o greutate de minimum 10 kg, fiecare, iar furnizorul primeşte 250 de lei pentru animalul predat beneficiarului, care poate primi de la doi la zece „grojdei”, dar numai cu număr par. Purceii sunt crescuţi, după o carantină de şapte – zece zile, într-un mediu liber, pe exploataţii agricole, iar când ajung la greutatea de 130 de kg sunt predaţi procesatorului, care va opri o jumătate din numărul de animale, pentru aceasta plătind undeva la 11 lei/kg, în viu. Până în prezent, singurul abator de specialitate se află la Dăbuleni, în Dolj, acolo unde era înregistrată şi singura fermă de creştere, dar, cu timpul , a mai apărut una. Practic, câătigul crescătorului de suine poate merge, la numărul maxim de capete primite, la peste 180 de milioane de lei vechi, la care se adaugă jumătatea de care poate beneficia.

Laude de peste tot

Am discutat atât cu beneficiarul, cât şi cu furnizorul şi procesatorul: „Mă bucur că sunt primul beneficiar din Dolj şi sunt convins că era nevoie de un astfel de program. N-am ştiut la început despre proiect, prin iarnă am mers în Harghita şi am luat doi purceluşi, dar acum am primit zece şi cred că voi continua afacerea” –  Adi Leoveanu.  ; „În urmă cu opt ani, am luat, pentru mine, purcei din această rasă. Când am văzut calitatea cărnii, mi-am dat seama că poate fi o investiţie de viitor şi am început să produc, iar, acum, sunt furnizor, cela de-al doilea din judeţ” – Florin Popescu; „Pe noi ne ajută foarte mult acest program, iar lumea va înţelege că această carne este foarte bună, iar diferenţele de preţ nu sunt foarte mari, comparativ, cu cea clasică, mai ales când primează sănătatea” – Gilbert Vîrcan, deţinătorul singurul abator specializat din Dolj şi, până de curând, unicul furnizor de „Mangaliţă” din Dolj.