Fără taxe şi comisioane, pentru angajarea românilor în străinătate

0
426

Au intervenit modificări în legislaţia privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, cea mai importantă fiind cea prin care agentul de plasare nu mai are dreptul de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe.

Conform prevederilor Legii nr.156/2000, privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, serviciile specializate de plasare a forţei de muncă, realizate pe teritoriul României, de către un agent de plasare, constau în informarea, consilierea şi medierea cetăţenilor români, în vederea angajării acestora în alte ţări. Agenţii de plasare desfăşoară activităţi de mediere pentru cetăţenii români, cu domiciliul în România, care solicită să lucreze pe baza ofertelor ferme de angajare, transmise din străinătate de către persoane fizice sau juridice, în calitate de angajatori. Interpunerea, între părţile implicate, a altor categorii de personal este interzisă. Pentru angajarea în străinătate a românilor, agenţii de plasare încheie cu solicitanţii contracte de mediere, în formă scrisă, un act de natură civilă între cele două părţi, prin care sunt obligatorii mai multe secţiuni: denumirea angajatorului şi ţara unde se face medierea, cu adresă, număr de telefon etc.; descrierea muncii şi a condiţiilor în care este prestată aceasta; durata timpului de muncă; perioada contractului de muncă; condiţiile de salarizare, transport şi de locuit.

„Începând cu data de 5 martie 2018, agentul de plasare  nu mai are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe. Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în  limba română. Pentru a veniîn sprijinul persoanelor interesate de găsirea unui loc de muncă în străinătate, prin intermediul agenţiilor de plasare, pe site-ul nostru – www.itmdolj.ro – se găseşte lista agenţilor de plasare a forţei de muncă înregistraţi, precum şi un avertisment privind munca în străinătate”, a precizat  Cătălin Tiberius Mohora, inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj.