Peste 770.000 de euro investiţi la Spitalul Judeţean din Craiova

0
451

Programul Interreg V-A România-Bulgaria este unul dintre primele programe adoptate în România şi Bulgaria, fiind aprobat de Comisia Europeană în 12 februarie 2015. Acesta dispune de un buget total de 258 de milioane euro (215 milioane euro din Fondul European de Dezvoltare Regională), fiind acum disponibil pentru 7 judeţe din România (Constanţa, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi) şi 8 districte din Bulgaria (Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra, Dobrich). În cadrul acestui program, Consiliul Judeţean Dolj şi Districtul Vratsa, prin Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Călăraşi, au semnat, ieri, un proiect de peste 1,5 milioane de euro, în domeniul sănătăţii. Un proiect prin care două spitale – câte unul de pe fiecare mal al Dunării, adică Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova şi Spitalul din Kozlodui, regiunea Vratsa – vor fi dotate cu aparatură medicală în valoare de peste 770.000 de euro fiecare.

cj (1)Cei 770.000 de euro care revin Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova  vor fi utilizaţi pentru dotarea cu aparatură a unei săli de operaţii ce va funcţiona în cadrul Clinicii de Cardiologie intervenţională aflate încă în faza de construcţie, dar care ar urma să fie gata până la sfârşitul acestui an.

Ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a semnat contractul, primul pe exerciţiul financiar 2014-2020. „Suntem într-un moment special pentru că ne aflăm în faţa semnării primului contract pe exerciţiul financiar 2014-2020. Deşi au trecut trei ani de zile, iată că abia acum putem să semnăm primul contract. Avem o colaborare nouă cu o comunitate din Bulgaria, respectiv cu municipalitatea Kozlodui, care este tot din judeţul Vratsa. Alături de noi, Consiliul Judeţean Dolj, este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova. Câştigăm prin acest proiect circa 1,5 milioane de euro pe care îi împărţim cu prietenii noştri bulgari şi pe care îi investim în domeniul sănătăţii, şi noi şi ei: ei în Spitalul Municipal din Kozlodui, noi în Spitalul Judeţean. Aşadar, ne revin circa 770.000 de euro, cu care dotăm o sală de operaţii în clinica de cardiologie intervenţională pe care avem ambiţia să o terminăm în acest an”, a precizat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Investiţia la Clinica de Cardiologie intervenţională va ajunge la şapte milioane de euro

cj 3Dotarea cu aparatură modernă a Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară este cu atât mai importantă cu cât cele mai apropiate centru în care se efectuează astfel de intervenţii medicale sunt Timişoara sau Bucureşti.

„Aşa cum ştiţi, de la Timişoara şi până la Bucureşti nu mai există nici o astfel de clinică în care să poată interveni cineva în caz de infarct sau preinfarct. Şi atunci, vom face un fel de pionierat la Craiova cu această investiţie, care va ajunge probabil la peste şapte milioane de euro. Şi aceşti bani pe care îi luăm vor fi folosiţi numai pentru dotarea unei săli de operaţii, 770.000 de euro numai pentru dotarea unei săli de operaţii, nu sunt de ajuns. Ei sunt complementari, pentru că vine şi Consiliul Judeţean cu peste 350.000 de euro. Dar vom avea o sală aşa cum au marile clinici din Europa”, a mai afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

La semnarea contractului a fost prezentă şi Nicoleta Mincu, directorul executiv al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Călăraşi, care a apreciat eforturile depuse în vederea modernizării infrastructurii de sănătate.

„Mă aflu în Craiova, ca de fiecare dată pentru semnarea unui contract de finanţare. Întotdeauna echipa de la Consiliul Judeţean condusă de domnul preşedinte Ion Prioteasa a reuşit să atragă finanţări şi în domeniul acesta al cooperării transfrontaliere, care nu este unul uşor. Presupune parteneriate şi câştigă de obicei proiectele care sunt bazate pe parteneriate de tradiţie. Şi aş menţiona aici colaborarea pe care Consiliul Judeţean o are cu administraţia districtuală Vratsa. Mă bucur că ne aflăm la semnarea acestui contract, o investiţie în sănătate este foarte importantă pentru noi toţi şi vă rog să-mi permiteţi să mulţumesc pentru dedicarea cu care se implică echipa de CJ Dolj şi să o felicit totodată”, a declarat Nicoleta Mincu.

Se aşteaptă autorizaţie din partea CNCAN pentru angiograf

cjPotrivit managerului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, dr. Bogdan Fănuţă, Clinica de Cardiologie Intervenţională este gata în proporţie de 95% din punct de vedere al infrastructurii. În acest moment, se aşteaptă o autorizaţie din partea Comisiei Naţionale de Control a Activităţilor Nucleare pentru a trece la următoarea etapă şi pentru a încheia lucrările de infrastructură.

„La această oră, Clinica, din punctul de vedere al infrastructurii, este în proporţie de 95%. Locul unde se amplasează angiograful, practic inima acestei clădiri, necesită autorizarea CNCAN (Comisia Naţională de Control a Activităţilor Nucleare). Fără această autorizaţie nu se poate trece mai departe. Planurile au fost depuse în luna ianuarie a acestui an, aşteptăm să vină autorizaţia, ca să putem să trecem la montarea propriu-zisă a aparatului în camera respectivă. Din acel moment, lucrările din partea de infrastructură se vor termina, noi, astăzi (n.r. – ieri), cel târziu mâine (n.r. – astăzi) o să pornim licitaţiile în ceea ce priveşte partea de monitoare. Avem contractele semnate, trebuie să facem doar comenzile. Iar în ceea ce priveşte partea hotelieră, paturile, mobilierul vor începe mâine (n.r. – astăzi), astfel, ca  să putem să deschidem până în luna octombrie, pentru că luna octombrie deja vor veni medicii de la Bucureşti”, a precizat dr. Bogdan Fănuţă.

Echipele de medici sunt stabilite

cj (2)În privinţa specialiştilor ce vor activa în cadrul clinicii de la Craiova, echipele sunt în mare parte deja formate. O parte din medici vor fi şi cadre universitare ce vor veni de la Spitalul Militar din Bucureşti, de la Fundeni şi de la Institutul Inimii din Târgu Mureş.

„În momentul de faţă avem patru medici care ştim cu siguranţă că vor lucra pe partea de cardiologie intervenţională, adică angiograf. Doi vor fi pe partea de stent-uri cardiace şi la ora actuală putem să spunem că avem o echipă de chirurgie cardiacă care probabil va veni de Târgu Mureş. La UMF Craiova înfiinţându-se şi o catedră de cardiologie intervenţională, urmează ca în câţiva ani să pregătim şi rezidenţi de specialitate. După construirea acestui spital, din 1965, după părerea mea, această clinică este cea mai mare realizare din punct de vedere medical. Ştiţi bine că pacienţii până acum plecau cu elicopterul, se pierde timp, se pierd şi bani. Între 8.000 şi 10.000 de euro costă un transport cu elicopterul până la Bucureşti. La această oră, prin această intervenţie, practic, se scurtează timpul de intervenţie asupra bolnavului cu aproximativ 4 ore, care din punct de vedere unui infarct miocardic, reprezintă diferenţa dintre viaţă şi moarte”, a mai spus managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

MARGA BULUGEAN şi RADU ILICEANU