Confimarea deplină a resuscitării Barcelonei de către Xavi, fostul său mijlocaş exponenţial, a venit în al doilea El Clasico disputat de catalani cu Xavi pe bancă, în etapa a 29-a din La Liga, chiar pe Santiago Bernabeu. A fost 4-0 pentru oaspeţi, goluri: Aubameyang 29, 53, Araujo 38, Ferran Torres 47. O demonstraţie de fotbal a echipei care, înainte de venirea lui Xavi, era cotată cu şanse minime de a prinde un loc de Champions League, după o primă jumătate de sezon catastrofală. Scorul derby-ului putea fi mai mare, dacă formaţia blau-grana nu rata cu seninătate alte şanse, iar în ultima jumătate de oră s-a complăcut într-o posesie prelungită, terminând cu 60 % la acest capitol. Ultimul succes clar al Barcelonei pe terenul rivalei fusese în 2017, de Crăciun, un 3-0. Tot un 4-0 pentru Barca pe Bernabeu se înregistrase în noiembrie 2015.
Xavi demonstrează că este adevăratul continuator al filosofiei de fotbal total, promovată în Catalunia de Cruyff şi preluată apoi de Rijkaard, Guardiola şi Luis Enrique. Apropo de predecesorii lui Xavi, în primul său Clasico pe Bernabeu, Pep Guardiola câştiga cu 6-2. Exilat în Qatar, unde şi-a făcut “rezidenţiatul”, Xavi a venit la pupitru acasă, pe Nou Camp, pentru a readuce Barca în lumea fotbalului mare. În ultimele două luni, Barcelona marchează constant 4 goluri, evoluând în stilul pe care l-a consacrat în ultimele decenii. Sigur, în transformarea catalanilor au contat enorm şi transferurile iernii, în special cele din ofensivă: Aubameyang, Ferran Torres şi poate chiar şi Adama Traore. Gabonezul Aubameyang este al doilea debutant în El Clasico, după legendarul Alfredo Di Stefano, care reuşeşte o dublă şi o pasă de gol. Adus gratis de la Arsenal, “Auba” are 7 goluri în 7 meciuri pentru Barca, formaţie aflată şi în cursa pentru Europa League, unde întâlneşte Frankfurt, în sferturi. Faţă de rivali, care au avut o săptămână la dispoziţie să pregătească derby-ul, catalanii jucaseră un meci intens cu 3 zile mai devreme, la Istanbul, unde făcuseră diferenţa în faţa Galatei.
De partea cealaltă, lipsită de jucătorul său esenţial din ultimii ani, Karim Benzema, Realul a părut debusolată, fără reacţie, iar Alaba a avut o seară de coşmar, având pe conştiinţă vreo trei dintre goluri, deşi nici colegii din defensivă n-au fost mult mai inspiraţi. Neverosimil, cel mai bun jucător al amfitrionilor a fost goal-keeper-ul Courtois, care a mai redus din proporţiile ruşinii.
FC Barcelona este acum pe locul 3, la două puncte de Sevilla, aflată pe 2, şi la 12 puncte de liderul Real Madrid, dar catalanii au şi o restanţă, cu Sociedad.
Real Madrid: Courtois – Dani Carvajal (Diaz, 46), Eder Militao, Alaba, Nacho (Lucas Vazquez, 64) – Modric, Casemiro, Kroos (Camavinga, 46) – Valverde, Vinicius, Rodrygo (Asensio, 64). Antrenor: Carlo Ancelotti.
FC Barcelona: ter Stegen – Araujo, Pique, Eric Garcia, Jordi Alba (Dani Alves, 86) – Frenkie de Jong (Gavi, 71), Busquets, Pedri (Nico Gonzalez, 86) – Dembele (Adama Traore, 80), Aubameyang (Depay, 71), Ferran Torres. Antrenor: Xavi.