Traian Băsescu a lansat candidaţii PMP la Craiova

0
102

Fostul preşedinte Traian Băsescu a lansat, duminică, la Craiova, candidaţii PMP la alegerile locale din iunie. Între aceştia, Gelu Vişan la Primăria Craiova şi doi candidaţi pentru şefia Consiliului Judeţean Dolj – Dan Păloiu şi Ionel Groza. Preşedintele Traian Băsescu le-a spus candidaţilor să pornească la drum cu mentalitatea de învingători şi să-i asigure pe alegători că PMP le va respecta toate drepturile constituţionale. Întrebat dacă PSD poate fi bătut la Craiova, Băsescu a răspuns: „Cu grijă, da”. Despre Olguţa Vasilescu, fostul preşedinte a spus zâmbind: „Mulţi  cred, la viaţa lor, că sunt imbatabili”.

Candidaţii PMP la Craiova şi Dolj l-au avut în mijlocul lor pe fostul preşedinte Traian Băsescu. De pe scena Casei Studenţilor, acesta le-a predat atât candidaţilor, cât şi membrilor o lecţie despre politică. Băsescu a început prin a-şi expune propria teorie, conform căreia politica este o matematică care se ocupă cu numărătoarea voturilor, apoi le-a cerut candidaţilor să aibă mentalitate de învingători.

„Toată viaţa mea politică a fost legată, ca şi perioada în care mi-am făcut meseria, de a fi numărul unu. Ori asta e mentalitatea pe care PMP trebuie să o aibă, aceea de învingător. Să vrea să fie primul partid din România după alegerile locale”.

Băsescu s-a oferit pe sine ca exemplu şi le-a spus celor din sală că întotdeauna a avut spirit de învingător, şi atunci când a vrut să comande o navă de 306 metri pentru că era cea mai mare, dar şi pe plan politic.

„Toată lumea spunea, în 2000, că nu am nici o şansă. Ei nu ştiau că eu nu mă băteam, la primăria capitalei, cu Sorin Oprescu pentru locul 2. Eu aveam şansa mea şi am arătat că, în turul doi, am reuşit să răstorn un rezultat de la 26 pentru el la 16, să-l fac 52 pentru mine. Vă dau aceste exemple ca să înţelegeţi că politica este şi un lucru de spirit de învingător. Și am convingerea că aici, la olteni, acest spirit există la urmaşii lui Mihai Viteazul”.

Ajungând la Mihai Viteazul, nu l-a iertat pe Valeriu Zgonea. „Nu îl recunosc pe Zgonea ca fiind urmaşul lui Mihai Viteazul”, a continuat râzând, referirea fiind la exprimarea neinspirată a preşedintelui Camerei Deputaţilor din care a lăsat să se înţeleagă că este coleg cu Mihai Viteazul.

Băsescu a venit cu Constituţia

Traian Băsescu a scos apoi, din buzunarul de la piept, Constituţia şi le-a cerut candidaţilor să le spună alegătorilor că PMP le va respecta drepturile constituţionale cuprinse la articolele 31,32, 33, 34 şi 35, la care s-a referit punctual.

„Să ţineţi minte, de la articolele 31 la 35, sunt numai obligaţii care ţin preponderent de administraţiile locale. (…). Partidul nostru trebuie să fie puţin mai sus decât să se limiteze la a vrea să asfalteze străzi, să tragă apa curentă, să pună canalizare. Astea sunt de la sine înţelese. Sunt nişte drepturi fundamentale ale Constituţiei pe care administraţiile trebuie să le garanteze. Simpla critică a ce nu au făcut cei dinainte este insuficientă pentru a convinge. (…) Argumentele noastre sunt că ştim să îi ajutăm pe cetăţeni să facă proiectele cu care să atragă banii”.

În încheiere, Traian Băsescu a oferit exemplele Clujului şi Slatinei, care au scăpat de şomaj printr-o administraţie „care a privit la interesele cetăţenilor şi, mai ales, la nevoia de a crea locuri de muncă”.

„Mulţi cred, la viaţa lor, că sunt imbatabili”

După ce i-a mulţumit preşedintelui Traian Băsescu că a adus Fordul la Craiova, Gelu Vişan, candidatul PMP la Primăria Craiova, a spus că în programul său de campanie se află retehnologizarea municipiului şi crearea de locuri de muncă, fiindcă municipiul Craiova se află în topul oraşelor cu cel mai ridicat grad al şomajului.

Vişan a mai spus că, la această oră, peste 5.000 de locuri de muncă sunt ocupate de oameni cu carnet de partid la PSD, în timp ce 45.000 de tineri au plecat în străinătate pentru a-şi căuta un loc de muncă.

 „A doua zi după ce voi fi ales primar, le cer ca în 24 de ore tuturor celor care au fost angajaţi cu carnet de partid să plece. După aceea, scot toate posturile la concurs şi să intre cine merită. (…). Nu despre candidatura lui Gelu Vişan e vorba, ci de a ne recâştiga demnitatea şi mândria noastră de a fi olteni şi să nu ne facem de râs în România. Nu mai vrem să fie Craiova roşie, vrem să fie Craiova cetăţenilor ei, o Craiova fără Olguţa Vasilescu, fără Manda, fără Manda de la RAT, fără nici un pesedist rău. Vom câştiga municipiul Craiova şi o vom trimite pe Olguţa Vasilescu acolo unde îi este locul”.

„Eu întotdeauna am respectat femeile, dar pe Olguţa îmi doresc să o văd bătută. În alegeri”, a completat, după o pauză, Băsescu, izbucnind apoi într-un hohot de râs. Întrebat, după eveniment, dacă PSD poate fi bătut la Craiova, Traian Băsescu a răspuns: Cu grijă, da. Mulţi cred, la viaţa lor, că sunt imbatabili”, a răspuns, cu ironie, Traian Băsescu.

Preşedintele PMP a anunţat că îşi va face timp să vină încă o dată pentru a susţine candidaţii de la Dolj şi în luna de campanie.