Săptămâna Teatrului: poveşti, pasteluri şi păpuşi la „Colibri”

0
382

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” celebrează şi anul acesta cele trei mari sărbători ale scenei mondiale: Ziua Internaţională a Teatrului pentru copii şi tineret – 20 martie, Ziua Mondială a Marionetiştilor şi Păpuşarilor – 21 martie şi Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie.  Primele două se desfăşoară sub egida organizaţiilor ASSITEJ (Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii şi Tineret) şi UNIMA (Uniunea Internaţională a Marionetiştilor), al căror membru „Colibri” este. Ca în fiecare an, instituţia propune publicului de toate vârstele evenimente diverse, menite să pună în valoare frumuseţea şi complexitatea acestui univers.

Expoziţie de artă a maestrului Eustaţiu Gregorian

Ziua Internaţională a Marionetiştilor şi Păpuşarilor este sărbătorită astăzi împreună cu maestrul Eustaţiu Gregorian, personalitate internaţională a scenografiei, Cetăţean de Onoare al Craiovei, al cărui destin se confundă cu Teatrul de păpuşi craiovean. La ora 18.00, în foaierul şi în Sala Studio ale instituţiei se deschide expoziţia „Povesti, pasteluri şi păpuşi”, cu lucrări de desen şi scenografie ale artistului aflat în pragul vârstei de 86 de ani.

«Personalitate internaţională a scenografiei, creator de stil şi estetici în teatrul românesc de animaţie, distins cu numeroase premii şi medalii pentru scenografie şi pictură, membru în importante festivaluri internaţionale de teatru pentru copii şi tineret, Eustaţiu Gregorian este artistul unei lumi care inspiră şi cultivă sublimul în artă. Numele său se regăseşte pe afişele a sute de spectacole din ţară şi străinătate, titluri ale literaturii române şi universale, care aduc public numeros în sălile de teatru. „Imaginativul” Eustaţiu Gregorian, după spusele criticului Valentin Silvestru, a îmbogăţit prin creaţia sa universul cultural craiovean, notorietatea sa fiind voce pentru Craiova şi cultura acestui oraş peste tot în lume», se arată într-un comunicat al Teatrului „Colibri”.

Porţi Deschise şi premiera spectacolului „Poveste despre Hansel şi Gretel”

Săptămâna Teatrului aduce, tot astăzi, ca şi mâine, 22 martie, între orele 11.00 şi 18.00, Porţi Deschise la „Colibri”, fiind aşteptaţi toţi cei curioşi să vadă ce se întâmplă în teatru, dincolo de sala de spectacol. Programul de joi, 24 martie, include, la ora 16.00, o proiecţie de film în cadrul proiectului „Classe découverte – cinéma français”, iar cel al zilei de vineri, 25 martie – deja celebrul concurs „Competiţia Tinereţii”, organiza, între orele 11.00 şi 14.00, de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj.

Un foarte aşteptat eveniment este premiera naţională a spectacolului „Poveste despre Hansel şi Gretel”, de şi cu Geo Dinescu, Marin Fagu şi Mugur Prisăcaru, prezentat cu decoruri şi costume steampunk. Premiera va avea loc sâmbătă, 26 martie, ora 18.00, şi va fi urmată de o reprezentaţie duminică, 27 martie, ora 11.00.

Se dă citire mesajelor personalităţilor din lumea artistică mondială

În perioada 20-27 martie, în Fabrica de poveşti electroCOLIBRI se dă citire mesajelor personalităţilor din lumea artistică mondială, desemnate să puncteze importanţa teatrului în educaţie, în cultură, în evoluţia noastră spirituală. «Au trecut cinci ani de când am început campania #Takeachildtothetheatretoday, ce este sărbătorită în multe locuri de pe glob şi în preajma Zilei Mondiale a Teatrului pentru Copii şi Tineret, de pe 20 martie. Această campanie a oferit membrilor ASSITEJ putere de susţinere, aducând multe motive convingătoare împărţite în mesaje, discursuri şi articole, argumentând nevoia copiilor şi a tinerilor de a fi expuşi teatrului. Aceste motive includ: drepturile copilului ca şi cetăţean cultural; faptul că teatrele educă holistic prin promovarea inteligenţelor multiple; importanţa cultivării curiozităţii, imaginaţiei şi a bucuriei în copii; nevoia copiilor de a avea speranţă, într-o lume adesea confuză şi abătută; importanţa grijilor estetice şi a capacităţii de a îmbrăţişa diversele limbi ale artelor; nevoia de comunitate, de conexiuni şi de empatie; aceste timpuri ale teatrului şi capacitatea sa de a ne oferi confort şi puterea de a pune lumea la îndoială aşa cum noi o ştim; nevoia urgentă de a accepta diversitatea. Dar mă întreb dacă nu este altul, mai fundamental, motivul pentru care artiştii creează pentru tinerii auditori, care trec dincolo de aceste intenţii stabilite. Acest motiv poate fi de departe foarte personal. În crearea lucrurilor pentru copii şi tineri, suntem în stare să hrănim, să vindecăm şi să întărim copilul din noi. (…)”, scrie preşedintele ASSITEJ, Yvette Hardie, în mesajul său cu ocazia Zilei Internaţionale a Teatrului pentru Copii şi Tineret. Mesajul cu ocazia Zilei Mondiale a Păpuşarilor (21 martie) îi aparţine prof. Henryk Jurkowski.

«E nevoie, oare, de teatru? Întreabă mii de profesionişti dezamăgiţi de teatru şi milioane de oameni obosiţi de el. La ce ne trebuie? În vremurile când scena e atât de neînsemnată prin comparaţie cu suprafeţele oraşelor şi întinderile ţărilor în care se desfăşoară tragedii veritabile ale vieţii reale? Ce este el pentru noi? Loje aurite, fotolii de catifea, culise murdare, glasuri stridente sau, dimpotrivă, cutii negre înecate în mizerie şi sânge, pline de trupuri goale şi turbate? Ce poate spune el? Totul! Teatrul poate spune tot. Și cum trăiesc zeii din ceruri, şi cum se chinuie cei închişi în peşteri, şi cum te înalţă pasiunea, şi cum te poate distruge dragostea, şi cum nimeni n-are nevoie de omul bun, şi cum domneşte înşelăciunea, şi cum trăiesc oamenii în apartamentele lor, iar copiii în lagăre de refugiaţi, şi cum e să te întorci într-un pustiu, şi cum se despart oamenii – teatrul poate vorbi despre tot. Teatrul a fost şi rămâne veşnic. (…)». (Fragment din mesajul regizorului rus Anatoli Vassiliev, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului – 27 martie)