Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, reţinut pentru abuz în serviciu şi alte infracţiuni

0
357
Florin Sinescu

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a fost scos încătuşat ieri din sediul DNA Suceava, unde a fost audiat timp de aproape trei ore, la ora actuală fiind dus cu o dubă în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, transmite corespondentul MEDIAFAX. A mai fost audiat şi primarul comunei Brodina, Vasile Melen. Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, căruia procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă calitatea de inculpat, este acuzat, între altele, de abuz în serviciu în cazul primarilor din localităţile sucevene Udeşti şi Brodina, dar şi de modul în care şi-a cumpărat o maşină sau de de modul în care a organizat concursul în urma căruia soţia sa a fost angajată la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava.

Potrivit unor surse judiciare, prefectul de Suceava este acuzat de către procurorii anticorupţie de cinci infracţiuni de abuz în serviciu, de conflict de interese, uzurparea funcţiei, dar şi de fals şi uz de fals. Astfel, trei dintre acuzaţiile de abuz în serviciu se referă la primarul din Udeşti, Săvel Botezatu, pentru care prefectul Sinescu nu a emis ordinul de încetare din funcţia de primar al comunei, care fusese găsit în conflict de interese de către ANI, decizia fiind confirmată printr-o decizie definitivă de către instanţă. Prefectul mai este acuzat că în toamna anului 2012 a intervenit în activitatea APIA Suceava, urmărind aprobarea de către funcţionarii APIA a subvenţiilor către Consiliul Local Udeşti – în campania 2012, deşi nu erau îndeplinite condiţiile de eligibilitate, urmărind şi de această dată favorizarea primarului comunei Udeşti.

Astfel, el i-a determinat pe funcţionari APIA Suceava să aprobe o subvenţie Consiliului Local Udeşti din campania 2012, deşi nu erau îndeplinite condiţiile de eligibilitate, în valoare de 315.314,37 lei, sumă ce reprezintă prejudiciu creat bugetului Uniunii Europene şi, totodată, un avantaj patrimonial creat primarului Săvel Botezatu. Procurorii susţin că prin efectuarea în mod incorect a controlului de legalitate asupra a patru hotărâri ale Consiliului Local Udeşti, prefectul i-a permis primarului Săvel Botezatu să obţină subvenţie în campania 2013, prin intermediul ACAUP OADICI Udeşti, în valoare de 418.782,62 lei.

Totodată, prefectul de Suceava este acuzat de abuz în serviciu pentru că la solicitarea expresă a primarului comunei Brodina, Vasile-Viorel Melen, a intervenit pe lângă funcţionari ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava şi pe lângă administratorul unei firme pentru a găsi o soluţie de deblocare a conturilor Primăriei Brodina şi de a fi acceptată o declaraţie rectificativă întrucât debitul nu era înregistrat la primărie şi declarat organelor fiscale, aspect cunoscut de către prefectul Sinescu.