Kievul şi separatiştii pro-ruşi se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului

0
61

Luptele între trupele ucrainiene şi separatiştii pro-ruşi au continuat şi ieri în estul Ucrainei, la mai bine de o săptămână de la încheierea acordului Minsk 2. Chiar dacă s-a constatat o scădere a intensităţii confruntărilor, ambele tabere se acuză din nou reciproc de încălcarea încetării focului.

Autorităţile de la Kiev îi acuză pe separatişti că au atacat de 50 de ori poziţiile trupelor ucrainene, folosind blindate, rachete şi tiruri de artilerie. Majoritatea confruntărilor au fost consemnate în apropierea oraşului Doneţk, fief al separatiştilor. Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Anatoli Stelmah, a vorbit şi despre atacuri în districtul Mariupol, zona de pe ţărmul Mării Azov ce încă mai este controlată în mare parte de Kiev, responsabilii ucraineni temându-se că aceasta ar putea fi următoarea ţintă a rebelilor.

Pe de altă parte şi separatiştii pro-ruşi acuză trupele ucrainene că încalcă armistiţiul, insurgenţii vorbind despre 51 de atacuri executate cu artileria şi lansatoarele de rachete.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a sugerat ca Uniunea Europeană (UE) să trimită experţi militari în estul ţării, devastat de conflictul cu rebelii proruşi. El a discutat  telefonic cu preşedintele Consiliului European Donald Tusk despre situaţia din Donbas şi implementarea acordurilor de la Minsk. Acesta a subliniat că pentru facilitarea implementării acordurilor de pace, Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei a decis să ceară Consiliului de Securitate al ONU şi Uniunii Europene să trimită forţe de menţinere a păcii în Ucraina.

De altfel, misiunea permanentă a Ucrainei la ONU a început consultări, la New York, cu privire la punerea în aplicare a deciziei conducerii statului de a mobiliza o misiune de menţinere a păcii în estul ţării.