Irak: 150 de civili executaţi de Statul Islamic

0
42

Un nou masacru comis de gruparea Statul Islamic s-a petrecut în vestul Irakului, acolo unde au loc confruntări pentru controlul asupra oraşului Al-Baghdadi, lângă care se află o bază aeriană a SUA. 150 de civili au fost executaţi, aceştia fiind, din câte se pare, membri ai tribului Abu Oubeid, care luptă alături de trupele guvernamentale irakiene împotriva forţelor jihadiste. Oraşul Al-Baghdadi, situat la 5 kilometri de baza aeriană Ain al-Assad unde militari americani îi pregătesc pe soldaţii irakieni, se află de peste o săptămână sub asediul SI. Susţinute de luptători kurzi şi de forţe aeriene americane, trupele guvernamentale irakiene au lansat în ultimele luni mai multe contraatacuri împotriva militanţilor SI.

 Cel mai târziu în luna mai ar urma să fie lansată o operaţiune pentru recucerirea oraşului Mosul, al doilea ca mărime din Irak, dacă forţele irakiene şi kurde vor fi pregătite până atunci. Aceasta va implica 20.000-25.000 de militari.

Mosul este un punct strategic întrucât se află într-o zonă zăcăminte importante de petrol. În prezent, între 1.000 şi 2.000 de luptători ai SI asigură controlul asupra oraşului, care a fost capturat în iunie de la trupele irakiene. Miliţiile radicale sunnite controlează şi zone semnificative din Siria vecină şi există informaţii potrivit cărora SI şi-a înfiinţat celule şi în Libia, ţară dominată de haos.