Cele 17 tramvaie noi, scoase la licitație de Ministerul Dezvoltării

0
143

Ministerul Dezvoltării Regionale a demarat, la sfârșitul săptămânii trecute, procedura de achiziție a celor 17 tramvaie noi de care va beneficia municipiul Craiova. Valoarea contractului pleacă de la suma de 170 milioane de lei – 10 milioane de lei pe bucată – și urmează ca tramvaiele să fie puse la dispoziția municipalității de către furnizor, în decurs de doi ani.  

Cele 17 tramvaie noi pentru care Primăria Craiova a scris un proiect european și a reușit să obțină finanțare în cadrul POR (n.r. – Programul Operațional Regional) sunt primele care intră în procedură de achiziție, chiar din prima lună a lui 2019. Ministerul Dezvoltării Regionale – care a semnat un protocol de asociere cu autoritățile locale în acest scop  – a scos la licitație, vinerea trecută, contractul-cadru pentru cumpărarea tramvaielor. Termenul-limită până la care sunt așteptate ofertele este data de 6 martie, când licitația va fi declarată închisă, iar comisia de licitație, constituită la nivelul ministerului, va decide asupra unui câștigător.

Capacitate maximă de 58 călători, pe scaune

Potrivit caietului de sarcini, tramvaiele trebuie să aibă o lungime de aproximativ 25 de metri și să fie destinate transportului public de persoane. Noile tramvaie vor avea o capacitate minimă de 50 de călători, transportați pe scaune nerabatabile și 140 de persoane, în picioare. Cerințele tehnice spun că această capacitate poate fi suplimentată – ofertanții vor câștiga puncte la licitație –cu până la 20 de locuri în picioare și 8 locuri pe scaune. Referindu-se la noile achiziții, reprezentanții municipalității au declarat, la rândul lor, că tramvaiele vor fi moderne și vor fi dotate cu aer condiționat, wi-fi gratuit și sistem de afișaj electronic.

Garanția pleacă de la 5 ani de folosință

O cerință strictă este legată și de garanția pe care furnizorii o oferă pentru mijloacele de transport livrate municipalității craiovene. Conform caietului de sarcini, garanția obligatorie prevăzută este de 350.000 de kilometri sau 5 ani de la data punerii în exploatare – garanția referindu-se atât la tramvai, în ansamblu, cât și la toate componentele acestuia. Dar există și posibilitatea extinderii acesteia – și ofertanții primesc puncte în plus la licitație – cu minim un an peste perioada de garanție obligatorie sau 70.000 kilometri. Garanția suplimentară poate fi asigurată de furnizor până la maxim 5 ani sau încă 350.000 kilometri parcuși.

Contractul are o valoare de 170 milioane de lei

Componenta financiară (cotată cu 80% din punctaj) va decide, totuși, oferta câștigătoare. Valoarea totală a contractului de achiziție a fost stabilită la suma de 170 milioane de lei, ceea ce înseamnă 10 milioane de lei pe bucată. Ofertanții trebuie să vină cu un preț mai mic decât acesta pentru a putea câștiga contractul, cerința prevăzută pentru licitare fiind ca „pentru cel mai scăzut dintre prețuri să se acorde punctajul maxim – 80 de puncte”. După adjudecarea licitației, furnizorul desemnat va avea la dispoziție doi ani ca să livreze beneficiarilor – municipalitatea craioveană – toate cele 17 tramvaie noi.