Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: „Summitul de la Sibiu, cel mai important eveniment al Preşedinţiei Consiliului UE”

0
175

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a precizat în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută ieri, la Craiova, că nu există priorităţi clare ale României, pe perioada preşedinţiei Consiliului UE şi că ar trebui cel puţin să se selecteze din cele 200 de dosare câteva şi să fie închise până la finalul mandatului. Cel mai important moment al preşedinţiei va fi Summit-ul de la Sibiu, care la fel ca cel de la Lisabona sau de la Nisa, va fi consemnat de istorie şi asta, pentru că în aceeaşi zi, se va decide viitorul Marii Britanii şi nu numai.

Cel mai important eveniment din această perioadă va fi Summit-ul de la Sibiu, va fi o reuniunea a Consiliului European, unde va participa preşedintele Iohannis, susţine vicepreşedintele Grupului PPE din PE. „Am să vă vorbesc despre Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. La Bucureşti s-a desfăşurat un prim eveniment, unde protagonistul a fost în mod foarte clar domnul Donald Tusk. Eu i-am mulţumit deja pentru discursul domniei sale. Al doilea moment a fost cel de la Strasbourg, unde a avut loc prezentarea „priorităţilor” în plenul Parlamentului European, unde, din păcate, au fost prezenţi puţini colegi, sala a fost aproape goală, un interes mic, iar priorităţile sunt sublime dar lipsesc cu desăvârşire, sunt numai priorităţi legate de activitatea obişnuită în Parlament şi în Consilium, pe dosarele legislative. De regulă, acestea nu sunt priorităţi, trebuie să spui care dintre dosarele aflate în lucru acum şi care sunt peste 200, ai vrea tu să se termine pe perioada preşedinţiei tale. Din păcate, s-a văzut clar, România nu are priorităţi politice, din păcate. După părerea mea, cel mai important eveniment din această perioadă va fi Summit-ul de la Sibiu, va fi o reuniunea a Consiliului European, unde va participa preşedintele Iohannis, un eveniment de mare importanţă, pentru că va defini viitorul Uniunii Europene. O direcţie care să facă Europa mai unită şi mai puternică care să facă faţă provocărilor viitoare. Va rămâne în istorie acest summit la fel ca şi Summitul de la Lisabona, Summitul de la Nisa, consemnate deja în istoria Uniunii Europene. Şi cred că trebuie să privim cu încredere către această reuniune, pentru că va avea loc la doar câteva ore după un moment important…ori ieşirea Marii Britanii din UE, ori prelungirea şederii acestui regat în familia europeană”, a explicat deputatul european Marian Jean Marinescu.

„De data asta o să am români în faţă când negociez dosare şi va fi foarte interesant”

Europarlamentarul liberal a spus că până acum a negociat dosare, dar avea în faţă cetăţeni din alte ţări ale Uniunii Europene. De data aceasta va fi ceva inedit şi anume, negocierea se va face cu români. „Am început activitatea cu Preşedinţia Consiliului UE. Sunt de foarte mult timp în Parlament şi am negociat cu multe preşedinţii şi este pentru prima oară când negociez cu România. De data asta o să am români în faţă când negociez dosare şi va fi foarte interesant. Am un dosar pe Transporturi, am început deja lucrul, marţi o să am trialogul, o întâlnire oficială cu Preşedinţia României şi cu adjunctul ambasadorului la UE şi o să începem lucrul pe dosar. Până în aprilie când activitatea Parlamentului se va încheia, ca urmare a alegerilor europarlamentare, trebuiesc finalizate aceste activităţi.  Şi eu, personal cred că se va reuşi să se închidă ceva dosare importante, ceea ce va fi un lucru foarte bun. Un succes al Preşedinţiei României ar fi să ducă dosarele legate de cadrul financiar multianual până la nivelul în care să mai rămână doar articolul pe buget de negociat, pentru nu vom avea o cifră de la Consiliul European până atunci. Dar nici Preşedinţia României nu se omoară cu acest lucru, după cum vedeţi, premierul ţării se duce în Israel, nu se duce în capitalele  europene pentru a negocia şi discuta cu premierii acestor ţări intrarea noastră în Schengen. Eu oricum am să sprijin activitatea în dosare şi o sp încerc să ajut în Parlament pentru a se putea închide cât mai multe dosare”, a mai spus deputatul european.