Jandarmii judeţeni şi-au evaluat activitatea anului trecut

0
115

Inspectoratul de Jandarmi Județean „Mihai Bravul ” Dolj şi-a prezentat bilanţul anului 2018, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută de comanda unităţii – inspector şef  grl. de brigadă Constantin Florea, prim – adjunctul col. Laurenţiu Vînturiş şi adjunctul col. Ionel Pătru. Sunt indicativi care au crescut, dar, în general, Doljul a fost lipsit de evenimente deosebite. Pentru acest an, sunt în derulare proiecte cu finaţare europeană nerambursabilă.

În anul precedent, misiunile de asigurare a ordinii publice au crescut cu 3,2% faţă de 2017, un trend ascendent fiind şi în constatarea faptelor penale şi contravenţionale, cu 41,6%. „De remarcat este faptul că, în perioada de referinţă, în urma şedinţelor de analiză şi orientare, în funcţie de ameninţările, riscurile şi vulnerabilităţile prognozate, dispozitivele  specifice de asigurare a ordinii publice au fost permanent adaptate şi dimensionate, iar ca urmare a implementării conceptului de dialog şi comunicare şi a măsurilor preventiv – descurajatoare, nici în acest , la nivelul unităţii nu au fost desfăşurate acţiuni de restabilire a ordinii publice”, a precizat grl. de brigadă  Constantin Florea.  Scăderi au fost  la apelurile de urgenţă 112, cu 11%, precum şi la sancţiunile aplicate în domeniu – 22,6%. O creştere cu 11,1% s-a constatat la delictele silvice, una uşoară, 1,1%, fiind la mandatele de aducere. Au fost mai puţine fapte constatate la consumul ilicit de droguri, dar cantitatea de substanţe interzise ridicată a fost mai mare cu aproape 81%. Cea mai mare creştere a fost la confiscarea ţigaretelor de contrabandă, cu 152%. IJJ Dolj asigură paza a 27 de obiective de importanţă deosebită, a transporturilor de valori, a conductelor de transport produse petroliere. Inspectorul şef Constantin Florea a mai spus, în premieră, că este în plin proces de operaţionalizare un dispecerat zonal şi monitorizarea a tuturor obiectivelor aflate în raza de competenţă.

Patru jandarmi elogiaţi şi recompensaţi

Patru dintre cadrele IJJ au fost medaliate, pentru merite deosebite, unele dintre ele cu impact internaţional. Astfel, plt . adjt.  Stănel Stănescu, a fost decorat de Preşedintele României cu Medalia „Bărbăţie şi Credinţă pe timp de război”, de emisarul ONU pentru misiunea din Kosovo şi de ministrul afacerilor interne,  Carmen Daniela Dan, cu Emlema de Onoare a MAI cu însemn de război. Subofiţerul a participat la misiuni în Kosovo, între 2005 – 2010, în 2008, transportând, într-un mediu ostil, 20 de militari de diverse naţionalităţi, salvându-i. Lt. col.  Cătălin Bădulescu a primit laude din partea NATĂ şi Emblema de Onoare a MAI pentru misiuni internaţionale, deoarece, în 2015, în Afganistan a descoperit la reţeau de securitate cibernetică din ţara amintită. Plt.maj. Ionuţ Pîslan a fost decorat de ministrul Carmen Dan şi a fost avansat înainte de termen, deoarece a salbat doi copii din apele îngheţate ale unui lac de lângă Filiaşi. De asemenea, Emblema de Onoare a MAI a primit-o şi slt.  Liviu Dumitraşcu, acesta salvând un copil de aproape şapte ani, care plecase de mai bine de 24 de ore de  acasă.

Proiecte europene

Un obiectiv al conducerii unităţii a fost atragerea de fonduri europene nerambursabile, prin implementarea unor proiecte. Astfel este în curs de finanţare proiectul „Prevenirea incendiilor forestiere în regiunea transfrontalieră Dolj – Lom (Bulgaria)”, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dolj (lider de proiect) şi ISU Dolj, în valoare de 500.000 de euro. Altul este „Bune practici în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete, pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene”, bugetul , de peste 60.000 de euro fiind deja aprobat, parteneri fiind atît strucruri ale MAI din ţară, cât şi din Bulgaria şi Republica Moldova, precum şi ai DIICOT şi Direcţiilor Regionale Vamale. Se aşteaptă evaluarea finală pentru proiectul de „Creşterea Eficienţei Energetice, rea bilitarea şi modernizarea instalaţiilor pentru transportul agentului termic şi a apei calde menajere”, la una dintre clădiri, bugetat la peste 2,2 milioane de lei.