Protestatarii din Piaţa Universităţii, fugăriţi de jandarmi şi prin scările de bloc din apropiere

2
139

Joi, în a şaptea zi a protestelor, în Piaţa Universităţii din Capitală au izbucnit iar violenţe. Pentru că unii manifestanţi au aruncat cu sticle, pietre şi garduri spre jandarmi, aceştia au ripostat cu gaze lacrimogene şi apoi au ales să intre în forţă şi să evacueze întreaga Piaţă. Protestatarii au fugit pe trotuare, spre Piaţa Unirii sau spre Romană, însă zeci de persoane au fost ridicate de jandarmi, fără discriminare, şi urcate în dube. Mitingul s-a încheiat în jur de miezul nopţii.

Abia în jurul orei 23,40, circulaţia pe Bulevardul Magheru a fost reluată, după şase ore, timp în care Piaţa Universităţii a fost blocată de aproximativ 2.500 de manifestanţi. Majoritatea jandarmilor s-au retras, după ce protestatarii violenţi au fost ridicaţi şi duşi în dube. Cele câteva zeci de manifestanţi care refuzau să părăsească Bulevardul Magheru au fost scoşi de jandarmi, care au intrat în forţă şi au reuşit să prindă 30-40 dintre ei. La intervenţie au participat 60 de jandarmi echipaţi pentru situaţii de urgenţă. Protestatarii au fost fugăriţi pe toate străduţele de pe lângă bulevard, inclusiv  în scările de bloc, unde se refugiaseră.

Pietre şi sticle contra gaze lacrimogene, în exces

Mitingul s-a desfăşurat fără incidente majore până în jurul orei 23, când, potrivit declaraţiilor făcute ieri de şeful Direcţiei de ordine publică a Jandarmeriei, colonel Aurel Moise, protestatarii au instalat o baricadă pe carosabil, au aprins un foc, iar asupra forţelor de ordine au fost aruncate pietre şi bucăţi de gard. Jandarmii au preferat să nu ia măsuri împotriva protestatarilor însă, potrivit lui Moise, deşi, „conform legii, comandantul putea dispune intervenţia în forţă”. Eliberarea Pieţei Universităţii a început, susţine oficialului Jandarmeriei, în momentul în care protestatarii au încercat să ridice o nouă blocadă. Atunci, manifestanţii au fost împinşi spre gura de metrou şi spre trotuarele de la Universitate, iar intervenţia a fost una în forţă, mai multe dube fiind aduse în zonă pentru preluarea manifestanţilor. În jurul orei 23,17 Piaţa a fost golită aproape complet, protestatarii, majoritatea ultraşi, retrăgându-se în zona Galeriilor Orizont, de unde au pornit să arunce cu pietre, cu garduri şi cu sticle spre jandarmi, în timp ce scandau „Fără violenţă”, „Ne vrem piaţa înapoi” şi arborau o pancartă pe care scria „USL – PDL – MIZERIE”. Forţele de ordine au făcut uz de gaze lacrimogene.

154 de protestatari au ajuns la poliţie

154 de persoane au fost conduse la poliţie, printre care trei protestatari care aveau sticle incendiare şi alţi doi asupra cărora jandarmii au găsit cuţite,  după cum a declarat ieri colonelul Aurel Moise. Celor 5 li s-au întocmit şi dosare penale. Totuşi, cele mai multe sancţiuni au fost date pentru blocarea traficului pe Bulevardul Magheru. La rândul său, coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, a precizat, tot pentru Mediafax, că au fost înregistrate şase apeluri pentru Piaţa Universităţii, pentru cinci persoane fiind solicitată intervenţia echipajelor medicale după izbucnirea incidentelor. Opriţa a explicat că este vorba de o persoană cu entorsă, o alta care a primit îngrijiri după ce a inhalat gaze lacrimogene, iar alte trei, un bărbat şi două femei, pentru agresiuni. Bărbatul, care a spus că a fost bătut de jandarmi, a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

 

2 COMENTARII

Comments are closed.