Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: „Unul dintre demersurile majore pe care Consiliul Judeţean Dolj şi le-a asumat intră în etapa finală”

0
301

Modernizarea primului tronson al drumului judeţean 561A, cuprins între localităţile Giurgiţa şi Moţăţei a intrat în linie dreaptă prin iniţierea licitaţiei pentru atribuirea contractului de executare a lucrărilor. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Investiţia va fi realizată în cadrul unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 27,8 milioane de euro, implementat printr-un apel al Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 dedicat Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. „Ne face o deosebită plăcere să vedem că unul dintre demersurile majore pe care Consiliul Judeţean Dolj şi le-a asumat în domeniul infrastructurii rutiere intră în etapa finală. Miercuri a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice anunţul privind organizarea licitaţiei în urma căreia va fi atribuit contractul de modernizare a primului tronson din drumul judeţean 561A, un tronson cu lungimea de aproximativ 40 de kilometri, care conectează localităţile Giurgiţa, Urzicuţa, Afumaţi, Băileşti şi Moţăţei, deservind o zonă cu o populaţie de peste 35.000 de persoane”, a explicat şeful administraţiei judeţene.

„Decizia iniţială: să împărţim drumul în două segmente”

Constructorul desemnat va avea la dispoziţie doi ani pentru a duce la bun sfârşit această investiţie, de altfel una complexă, având în vedere faptul că, pe lângă realizarea părţii carosabile, ea mai include o serie întreagă de lucrări, fie că vorbim despre construirea sau reabilitarea de podeţe şi poduri, fie despre amenajarea de parcări, intersecţii cu drumurile laterale, trotuare, treceri pentru pietoni sau staţii de autobuz. „Într-un stadiu avansat se află şi procedurile privind cel de-al doilea tronson al acestui drum, care porneţte din zona comunei Moţăţei şi ajunge la limita judeţului, către Mehedinţi, documentaţia pentru organizarea licitaţiei aşteptând în prezent validarea din partea Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice.  Decizia noastră, atunci când am iniţiat demersurile pentru modernizarea acestui drum cu o lungime totală de aproximativ 70 de kilometri, a fost aceea de a-l împărţi în două segmente, tocmai pentru a ne asigura că vom obţine fonduri europene măcar pentru unul dintre ele. Bucuria a fost cu atât mai mare, în primăvara acestui an, când ambele proiecte au primit aprobarea şi am putut semna cele două contracte de finanţare, a căror valoare cumulată se apropie de 48 de milioane de euro. Vorbim despre o lucrare pe care Consiliul Judeţean Dolj nu ar fi putut s-o realizeze, din surse proprii, decât dacă ar fi direcţionat timp de câţiva ani întregul buget destinat investiţiilor doar către modernizarea acestui drum. Angajamentul nostru în ceea ce priveşte îmbunătăţirea infrastructurii rutiere rămâne unul ferm, sens în care trebuie menţionat faptul că avem în derulare demersuri cu fonduri nerambursabile în sumă totală de circa 140 de milioane de euro, care vizează aproape 200 de kilometri“, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

 

Contractul pentru executarea lucrărilor de modernizare a drumului judeţean 561A Giurgiţa (DJ 561) – Urzica Mare – Urzicuţa – Afumaţi – Boureni – Băileşti – Balasan – Moţăţei Gară – Moţăţei (intersecţie DN 56), tronson 1, are o valoare estimată de 99.402.464,15 lei, fără TVA, ofertele pentru participarea la licitaţia deschisă putând fi depuse până la data de 10 februarie 2020.