Filarmonica „Oltenia” încheie anul 2018 cu două concerte de colinde

0
336

Cele mai frumoase colinde românești răsună în sala Filarmonicii „Oltenia” în cadrul a două concerte, devenite deja tradiționale în această perioadă de sărbători a anului: astă-seară și mâine, 21 decembrie, cu începere de la ora 19.00. Ambele sunt susținute de Corala Academică a instituției (dirijor: Manuela Enache-Pîrvu) și de Corala Bărbătească „Armonia” din Constanța (dirijor: arhidiacon lector univ. dr. Iulian Dumitru).

Nelipsite din program sunt „O, ce veste minunată” de Dumitru Georgescu-Kiriac; „Am plecat să colindăm” și „Domnuleţ şi Domn din cer” de Gheorghe Cucu; „Astăzi s-a născut Hristos” de Timotei Popovici; „Gazde mari, nu mai dormiți” de Tiberiu Brediceanu; „Pe ceru’ cu flori frumoase” de Sigismund Toduță; „Steaua sus răsare” de Dan Buciu; „Sculați boieri”, „Ce vedere minunată” și „Bună dimineața la Moș Ajun” de Gheorghe Danga.

Ambele concerte au loc cu casa închisă.

 

Corala Academică a Filarmonicii „Oltenia”, unul dintre cele mai valoroase colective artistice de acest gen din țară, a fost creată în anul 1953. Repertoriul cuprinde cele mai reprezentative compoziții ale artei renascentiste, baroce, clasice, romantice și contemporane. Se poate vorbi de un imens repertoriu – peste 1.000 de lucrări. Activitatea coralei vizează două dimensiuni importante: concerte corale a cappella și concerte vocal-simfonice. În concerte a cappella sunt prezentate lucrări din toate epocile și stilurile de creație, într-o diversitate și dificultate tehnică specifică ansamblurilor profesioniste de primă linie. În cadrul concertelor vocal-simfonice se regăsesc capodopere ale literaturii muzicale universale și românești: misse, requiem-uri, oratorii, cantate.

 

Corala bărbătească „Armonia” a fost înființată în anul 2001, la inițiativa arhid. asist. univ. drd. Ion-Iulian Dumitru, în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea. În iulie 2014 la Riga, Letonia, participă la World Choir Games, unde este laureată cu medalie de aur la secțiunea „Artă Sacră” și cu Medalie de Aur și Marele Premiu la secțiunea „Cor Bărbătesc de Cameră”. În prezent, Corala „Armonia” este compusă din 25 de membri (clerici,  studenţi și masteranzi ai  Facultăţilor de Teologie și Arte ale Universității Ovidius). Repertoriul acesteia este foarte diversificat, cuprinzând piese religioase polifonice și monodice (psaltice), folclor românesc, colinde tradiţionale românești şi străine, cât şi piese din repertoriul clasic universal.