Asociaţia SOS Satele Copiilor România organizează astăzi, ora 10.00, în cadrul Spaţiului Public European, conferinţa de închidere a proiectului „Training Professionals Working with Children in Care”. Proiectul, finanţat prin Comisia Europeană, a fost implementat de Asociaţia SOS Satele Copiilor România în perioada 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2016, în parteneriat cu Federaţia SOS Children’s Villages International, Consiliul Europei, Eurochild şi alte 7 Asociaţii membre ale Federaţiei SOS Children’s Villages International, respectiv SOS Satele Copiilor Bulgaria, Croaţia, Estonia, Franţa, Italia, Letonia şi Ungaria.
Scopul proiectului a fost acela de a asigura respectarea drepturilor copiilor şi ale tinerilor aflaţi în sistemul de protecţie specială. Pentru atingerea acestuia, prima componentă a proiectului a privit dezvoltarea capacităţii profesioniştilor care oferă îngrijire copiilor astfel încât aceştia să adopte în practica lor o abordare bazată pe respectarea drepturilor copilului. În acest sens, în cadrul proiectului au fost organizate de Asociaţia noastră 8 sesiuni de formare la care au participat 141 de profesionişti din cadrul a 6 Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, precum şi din cadrul Asociaţiei SOS Satele Copiilor România.
Construirea unei coaliţii de actori relevanţi la nivel naţional şi european
A doua componentă a presupus construirea unei coaliţii de actori relevanţi la nivel naţional şi european care să crească gradul de conştientizare privitor la nevoia de a asigura măsuri de sustenabilitate pentru astfel de formări. Proiectul este aliniat unor politici europene relevante precum Tratatul de la Lisabona (art. 3), Carta Drepturilor Fundamentale (art. 24), Recomandarea Comisiei Europene “Investing in Children: breaking the cycle of disadvantage”. De asemenea, proiectul „Training Professionals Working with Children in Care” contribuie şi la procesul continuu de dezinstituţionalizare, precum şi la obiectivul Comisiei Europene trasat în decembrie 2013 la EU Forum on the Rights of the Child privitor la dezvoltarea de ghiduri de protecţia copilului.
Proiectul a fost construit pe dezvoltarea cu succes a Ghidului pentru profesioniştii care oferă îngrijire copiilor aflaţi în sistemul de protecţie specială “Securing Children’s Rights”, precum şi pe cel adresat tinerilor “Discover your rights!” dezvoltate de către Federaţia SOS Children’s Villages International în parteneriat cu Consiliul Europei şi o serie de alţi parteneri cu expertiză în protecţia şi promovarea drepturilor copilului.