Dolj: Poliţiştii recomandă atenţie la cumpărături

0
168
controlUrmează o perioadă în care supermarketurile, mall-urile, târgurile, pieţele devin tot mai aglomerate. În graba cumpărăturilor, puteţi deveni victime ale infractorilor, astfel că, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj recomandă un comportament preventiv. În mediul online,  comercianţii fac reduceri la produsele vândute, iar mulţi dintre dumneavoastră veţi plăti online ceea ce cumpăraţi. Vă recomandăm să verificaţi dacă site-ul de pe care faceţi tranzacţia este de încredere (dacă oferă date de identificare complete – contact, adresă, cod de înregistrare fiscală etc.) şi să analizaţi opiniile altor cumpărători, condiţiile de livrare şi de garanţie.
Evitaţi să aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani în numerar. Utilizarea cardului pentru plata cumpărăturilor este posibilă în majoritatea magazinelor şi reduce riscul de a rămâne fără bani, în cazul pierderii sau sustragerii portofelului.
Păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, în borsete sau genţi! Dacă vă aflaţi într-o zonă aglomerată protejaţi-vă geanta! Folosirea telefonului/tabletei sau a altor gadgeturi vă pot distrage pe dumneavoastră, dar pot atrage şi atenţia hoţilor.
Nu vă lăsaţi bunurile de valoare (borsetă, servietă, haine) în căruciorul pentru cumpărături!
Când sunteţi însoţiţi de copii, explicaţi-le că, în cazul în care se pierd, trebuie să apeleze la personalul de securitate al magazinului.
Dacă observaţi lipsa copilului, anunţaţi imediat agentul de pază al magazinului respectiv sau personalul magazinului.
De asemenea, anunţaţi cea mai apropiată unitate de poliţie ori sunaţi la numărul de urgenţă 112!
Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri” (produsele pot fi contrafăcute).
* * *
În mediul online, atacurile informatice urmăresc colectarea de informaţii personale, precum numerele de cont şi de card ori codurile folosite. Este indicat să nu se deschidă emailuri de tip SPAM şi să se instaleze un program anti-phishing.
De asemenea, ar trebui să verificaţi de fiecare dată lista tranzacţiilor efectuate cu cartea de credit, pentru a preîntâmpina eventualele încasări suplimentare.
Totodată, se recomandă folosirea unui serviciu de curier cu plata ramburs, ce permite deschiderea coletului la primire, asigurându-vă astfel că plătiţi pentru ce aţi comandat.