Eurodeputatul Victor Boştinaru: „Preşedintele Erdogan a ales o direcţie periculoasă pentru Turcia”

0
610

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a criticat în plenul Parlamentului European de la Strasbourg atacurile la libertatea presei din Turcia. Declaraţiile eurodeputatului PSD vin după ce poliţia turcă a arestat duminică, 14 decembrie, 27 de persoane, majoritatea jurnalişti, la Istanbul şi în mai multe oraşe din Turcia.

Arestările au vizat în special Zaman, una dintre cele mai mari publicaţii din Turcia şi vin la un an după izbucnirea unui scandal de corupţie în interiorul guvernului, condus la acea dată de Erdogan. „Voi începe prin a reitera un lucru evident – libertatea presei este o valoare esenţială a Uniunii Europene şi a oricărui stat democratic. Arestările de duminică sunt inacceptabile pentru că pun în discuţie respectarea acestei libertăţi în Turcia”, a precizat europarlamentarul Victor Boştinaru.

Deputatul european a mai spus că relaţia noastră cu Turcia, ţară candidată, trebuie să fie onestă, deschisă şi directă. „Noi, Socialiştii şi Democraţii, ne păstrăm ataşamentul pentru lărgirea Uniunii Europene spre Turcia. De aceea este fundamental pentru succesul acestui proces să vorbim în paralel despre progrese şi obstacole. Nu este prima oară când ne confruntăm cu chestiunea libertăţii presei în Turcia, de aceea, suntem profund îngrijoraţi că situaţia presei se înrăutăţeşte şi că Preşedintele Erdogan a ales o direcţie care este periculoasă pentru ţara sa. Astfel, îl invit să-şi asume responsabilitatea de lider şi să asigure stabilitatea democratică a Turciei.”, a subliniat Boştinaru.