Preşedintele Colegiului Medicilor, declarat incompatibil de ANI

1
332
Vasile Astărăstoae

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a stabilit că Vasile Astărăstoae se află în stare de incompatibilitate deoarece exercită, simultan, mai multe funcţii: rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi, director al Institutului de Medicină Legală Iaşi, preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul CNAS şi membru în Comisia Superioară de Medicină. Conform dispoziţiilor art. 215, alin. 3, din Legea nr. 1/2011 – Legea Educaţiei Naţionale – „persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului”, iar, potrivit prevederilor art. 441, alineatul 1 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, „nu pot primi sau exercita mandatul de membru al organelor de conducere ale Colegiului Medicilor din România, atât la nivel naţional cât şi teritorial, medicii care deţin funcţii de conducere în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, (…), al structurilor deconcentrate ale acestora, ori în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. De asemenea, medicii pentru care, în timpul mandatului de membru al organelor de conducere, a intervenit situaţia de incompatibilitate, sunt suspendaţi din funcţie”. Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

Pe 14 decembrie, ANI a sesizat Parchetul în vederea cercetării lui Vasile Astărăstoae pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce acesta şi-a atribuit lui şi fiicei sale contracte de peste 200.000 lei. De asemenea, Astărăstoae este cercetat penal de procurorii DNA, el fiind acuzat că, împreună cu alţi doi directori de la UMF Iaşi, au trucat o licitaţie cu fonduri europene în valoare de 1,5 milioane euro.

 

1 COMENTARIU

  1. Marcea marcel de la inspectia in constructii este si el incompatibil, fiind director si consilier judetean. Are nevasta consilier in ministerul d-nei ud-rea, desi nu cred ca ajunge pe acolo. foloseste Santa fe 14 YGS DJ. in INTERES PERSONAL si NIMENI n-are ce-i face, ni organele ABILITATE. AAAAAAALLLLLLLLLLLOOOOO, AUDE CINE TREBUIE ???????????????

Comments are closed.