Pentru fraude informatice – Fiul adjunctului şefului Poliţiei Calafat, condamnat, în lipsă, la 5 ani de detenţie

0
349

Procesul în care fiul adjunctului şefului Poliţiei Municipiului Calafat, Laurenţiu Ion Vlăduţ, împreună cu soţia sa şi alte persoane au fost judecaţi pentru infracţiuni privind comerţul electronic s-a încheiat la prima instanţă. În sentinţa pronunţată ieri, magistraţii Tribunalului Dolj l-au condamnat pe Laurenţiu Ion Vlăduţ la 5 ani de închisoare, pe soţia sa la 3 ani de detenţie, alţi doi membri ai aceluiaşi grup primind 3, respectiv 6 ani de închisoare. Vlăduţ a fost judecat şi condamnat în lipsă, el fiind în continuare dat în urmărire internaţională, în baza mandatului de arestare preventivă care i s-a emis anul trecut.

După cum v-am prezentat la momentul respectiv în paginile cotidianului nostru, la mijlocul lunii august 2010, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, în colaborare cu lucrători ai IPJ Dolj şi cu sprijinul SIPI Dolj au declanşat o operaţiune de destructurare a unui grup de persoane ce aveau ca preocupări falsificarea cardurilor bancare şi utilizarea acestora pe teritoriul Italiei dar şi al statului Vatican pentru retrageri frauduloase de numerar de la bancomate, coordonatorul reţelei fiind chiar fiul adjunctului şefului Poliţiei Municipiului Calafat, Laurenţiu Vlăduţ zis “Lari”. După ce Iulian Gheorghiu, de 28 de ani, din Galaţi, a fost reţinut în Gara Craiova, cu aparatură de clonat carduri asupra sa, au fost efectuate 8 percheziţii domiciliare, 7 în municipiul Craiova şi una în comuna Valea Stanciului, în urma cărora au fost descoperite şi ridicate dispozitive de falsificat carduri confecţionate artizanal, stickuri de memorie şi 10.000 euro. Mai multe persoane au fost conduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru cercetări, printre acestea fiind şi soţia coordonatorului reţelei, Flori Vlăduţ, faţă de care s-a dispus măsura de interzicere a părăsirii ţării pentru 30 de zile, întrucât avea un copil minor. Oamenii legii n-au reuşit să pună mâna pe Laurenţiu Ion Vlăduţ, fiul comisarului Victor Vlăduţ, despre care existau date că s-ar afla în Italia. După un adevărat maraton de audieri procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au prezentat Tribunalului Dolj trei persoane cu propunere de arestare preventivă, solicitând, în plus, şi arestarea preventivă în lipsă a şefului reţelei. Instanţa a admis propunerea, astfel că Adrian Constantin Tiugan, Cornel Constantin Stroilă şi Iulian Gheorghiu au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, ulterior fiind emis mandat în lipsă şi pentru Laurenţiu Ion Vlăduţ.

În luna noiembrie 2010 procurorii au trimis în judecată şase persoane în acest dosar, pentru constituire de grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, falsificarea instrumentelor de plată electronică, deţinerea de echipamente hardware şi software în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase. Este vorba despre Iulian Gheorghiu, Adrian Constantin Tiugan, Cornel Constantin Stroilă, Mihail Adrian Amariei, Laurenţiu Ion Vlăduţ şi soţia sa, Flori Vlăduţ (fostă Sandu).

Iulian Gheorghiu şi Adrian Constantin Tiugan au declarat în faţa judecătorilor de la Tribunalul Dolj că îşi recunosc faptele, solicitând condamnarea în baza legii micii reforme în justiţie, astfel că, pe 21 ianuarie a.c., cei doi au fost condamnaţi la câte doi ani şi şase luni de închisoare. Ambii au declarat apel, iar în luna octombrie a.c. Curtea de Apel Craiova le-a admis acţiunile şi a dispus suspendarea sub supraveghere a pedepselor primite de aceştia la Tribunal. Decizia Curţii de Apel Craiova a fost atacată cu recurs atât de procurorii DIICOT Craiova cât şi de Tiugan, astfel că ultimul cuvânt îl va avea Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cu privire la inculpaţii Laurenţiu şi Flori Vlăduţ, Stroilă şi Amariei s-a dispus disjungerea cauzei, iar procesul a continuat la Tribunalul Dolj. Cei patru şi-au aflat ieri după-amiază sentinţa, toţi primind pedepse cu executare. Magistraţii Tribunalului Dolj l-au condamnat pe coordonatorul reţelei, Laurenţiu Ion Vlăduţ la o pedeapsă de 5 ani închisoare. Acesta a fost judecat şi condamnat în lipsă, este în continuare dat în urmărire internaţională, nefiind prins până la ora actuală. Soţia sa, Flori, a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare, la fel ca Mihail Adrian Amariei. Cu pedeapsa cea mai grea s-a ales Cornel Stroilă, care are de executat, în total, 6 ani de detenţie, asta pentru că i s-a revocat suspendarea condiţionată a unei pedepse de trei ani la care a fost condamnat în anul 2007 de Judecătoria Craiova. Atât inculpaţii, cât şi procurorii pot ataca cu apel hotărârea Tribunalului Dolj.