Craiovenii care dau cu mistria pe bloc, scutiţi de impozit

0
495

Craiovenii care şi-au reabilitat apartamentele pe cheltuială proprie ar putea să beneficieze de scutire la plata impozitului pe clădire. Propunerea este inclusă în proiectul privind taxele şi impozitele pe 2012 şi va intra în vigoare dacă va fi votată de consilierii municipali în şedinţa din această săptămână. Mâine, cu o zi înainte de plen, craiovenii sunt invitaţi şi ei  la o dezbatere pe acest subiect, în Sala Mare a Primăriei Craiova.

Autorităţilor locale propun ca, în anul viitor, craiovenii care au reuşit să-şi reabiliteze apartamentele plătind lucrările din buzunarul lor să nu mai achite nici un ban către Direcţia de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova. Conform proiectului de hotărâre, care urmează să fie votat de aleşii locali în şedinţa din această săptămână, locatarii care au investit în lucrări de intervenţie la bloc să fie scutiţi de la plata impozitului pe clădire pe o perioadă de 7 ani. În proiect se mai spune că această bonificaţie ar trebui să se aplice “cu începere de la data de 1 ianuarie a anului fiscal următor finalizării lucrărilor de reabilitare”, ceea ce înseamnă că, deocamdată, vor putea să se gândească la o mică economie doar craiovenii care şi-au reabilitat apartamentele în cursul acestui an, care tocmai se încheie.

Scutirea se aplică pe baza procesului-verbal de recepţie

Ca măsură de precauţie, municipalitatea a prevăzut, în proiectul de hotărâre, ca locatarii care solicită această scutire la plata impozitului pe clădire să se prezinte cu procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor. Pentru ca acest act să fie luat în considerare, autorităţile mai cer ca însăşi lucrările de intervenţie să fi fost făcute în conformite cu recomandările unui auditor energetic. Reprezentanţii Primăriei Craiova îşi motivează această propunere cu faptul că gradul de suportabilitate a contribuabililor este din ce în ce mai mic. La polul opus se află şi o majorare cu 20% a impozitului pe clădirile care aparţin firmelor şi care nu au fost reevaluate în ultimii 3 sau 5 ani. Autorităţile spun că, în acest caz, majorarea se aplică “independent de voinţa noastră”, fiind impusă de lege.

Cât plătim pentru apartamentele nereabilitate

Acestea sunt excepţiile cu care vin autorităţile, restul taxelor şi impozitelor rămânând neschimbate în anul viitor. Ca şi în acest an care se încheie, craiovenii vor plăti, în 2012, aceleaşi impozite pe clădiri, calculate pe metru pătrat şi în funcţie de materialele din care sunt construite (beton, cărămidă arsă, lemn sau cărămidă nearsă), precum şi de zona în care se află situate. Conform proiectului de hotârâre, o garsonieră care se găseşte în zona A a Craiovei, având o suprafaţă de 27,45 de metri pătraţi, îl obligă pe proprietar să plătească un impozit de 70 de lei pe an. Un apartament cu două camere, cu o suprafaţă de 40 de metri pătraţi, este impozitată cu 102 lei pe an, iar un apartament cu trei camere şi o suprafaţă de 65 de metri pătraţi va fi taxat cu 166 de lei pe an.

Bonificaţie de 10%

Nivelul impozitelor pentru terenuri şi maşini sunt, de asemenea, propuse să fie menţinute la valoarea acestui an. Conform proiectului, un proprietar care deţine un teren intravilan care este plasat în zona A a municipiului va achita un impozit de 8.149 de lei pe metru pătrat. Pentru un teren care se află în zona B a Craiovei, proprietarul va plăti un impozit de 6.160 de lei pe metru pătrat. De asemenea, pentru un teren intravilan din zona C – un impozit de 4.215 de lei pe metru pătrat, iar pentru un teren din zona D – un impozit de 2003 de lei pe metru pătrat. Şi impozitul pe maşini rămâne neschimbat, urmând să se plătească în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, la valoarea din acest an. În plus, craiovenii mai pot să vâneze o deducere de 10% dacă îşi achită impozitul integral până la data de 31 martie.