Artişti ruşi în spectacolul de balet „Spărgătorul de nuci”, la Craiova

0
96

Invitată specială: celebra soprană Leontina Văduva

Unul dintre cele mai frumoase spectacole de balet pentru toate vârstele –  „Spărgătorul de nuci”, pe muzica lui P. I. Ceaikovski –, în interpretarea artiştilor Teatrului Rus de Operă şi Balet din Odessa, va putea fi văzut şi la Craiova, la începutul anului viitor. Reprezentaţia va avea loc pe data de 16 ianuarie, ora 19.00, în sala Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, sub conducerea muzicală a artistului emerit al Rusiei Vladimir Troschenko şi cu participarea extraordinară a sopranei Leontina Văduva şi a pianistului Masakatsu Nakano, din Japonia. Biletele s-au pus deja în vânzare, la Agenţia TNC, la preţul de 60 de lei.

Feerie şi reverie, într-un balet mirific

Fantezia din basmul lui Hoffmann, frumuseţea compoziţiei lui Ceaikovski, coregrafia feerică a lui M. Petipa aduc an de an bucurie publicului în perioada sărbătorilor de iarnă. Baletul clasic, în două acte, „Spărgătorul de nuci” exprimă cel mai bine fabuloasa lume a copiilor şi visele în care orice este posibil. Luni, 16 ianuarie 2012, ora 19.00, în Sala „Amza Pellea” a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova puteţi pătrunde în acest univers misterios creat de balerinii Teatrului Rus de Operă şi Balet din Odessa într-un spectacol eclatant, sub conducerea muzicală a artistului emerit al Rusiei Vladimir Troschenko.

Cufundaţi în reveria unui balet mirific, veţi trăi aievea visul Clarei. Un moment inedit, care va transforma baletul „Spărgătorul de nuci” într-un spectacol total, cu participarea extraordinară a sopranei Leontina Văduva: Clara o visează cântând pe celebra solistă în lumea internaţională a operei, împreună cu pianistul său privilegiat Masakatsu Nakano (Japonia).

O voce lirică inconfundabilă, apreciată de statul francez

Cu vocea sa extraordinară, Leontina Văduva a dat viaţă marilor eroine ale operei. Cântă pe cele mai prestigioase scene ale lumii (Covent Garden Londra, Scala din Milano, Staatsoper Vienna, Metropolitan Opera New York, Opera din Paris ş.a.), alături de Roberto Alagna, Placido Domingo sau Neil Shicoff. A primit numeroase distincţii, între care Premiul I pentru voce la Toulouse, Premiul „Laurence Olivier” pentru cea mai bună interpretare într-o operă, Premiul Royal Philharmonic Society. Este Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, distincţie acordată de statul francez, iar statul român i-a acordat decoraţia Mare Ofiţer al Ordinului Muzicii şi Culturii. Pianistul care o acompaniază pe soprana Leontina Văduva este Masakatsu Nakano, un solist cu o carieră impresionantă pe toate scenele lumii.

Sunteţi invitaţi, aşadar, să intraţi în fascinanta lume a „Spărgătorului de nuci” şi să gustaţi întreaga măreţie a unui spectacol inedit, în care visele pot deveni realitate, pe 16 ianuarie 2012, în sala Naţionalului craiovean. Spectacolul va fi prezentat duminică, 22 ianuarie 2012, ora 19.00, la Sala Palatului din Bucureşti.

Una dintre „Cele trei dive” plecate, zilele acestea, în turneu

Până atunci însă publicul din România o poate asculta pe soprana cu o voce lirică inconfundabilă Leontina Văduva cântând alături de Ruxandra Donose şi Teodora Gheorghiu în cadrul turneului „Cele trei dive”, care se desfăşoară, între 17 şi 23 decembrie, la Iaşi, Cluj Napoca, Timişoara şi Bucureşti. Cele trei voci care s-au remarcat pe cele mai mari scene ale lumii sunt pentru prima dată împreună pe scenele din România, la invitaţia pianistului Horia Mihail, care le acompaniază. Organizatorii turneului sunt Radio România Cultural şi Accendo, iar coproducător – TVR 3.

 

 

Soprana Leontina Văduva este cunoscută publicului meloman internaţional ca o excepţională şi ideală interpretă a repertoriului francez de operă. După studii la Conservatorul din Bucureşti, a debutat pe plan internaţional în 1986, la Teatrul Capitoliu din Toulouse, interpretând rolul titular din Manon de Massenet, sub conducerea muzicală a lui Michel Plasson.

Rolul i-a adus mari satisfacţii şi a purtat-o spre victoria din 1988, la Covent Garden, când a câştigat Premiul „Laurence Olivier”. De asemenea, a fost aclamată la Staatsoper din Viena, la San Francisco Opera, la Operele din Munich, Paris, Brussels, Barcelona, Teatro alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York ş.a.

Stabilită în Franţa, ţară care a iubit-o de la început şi care i-a acordat în 1999 Legiunea de Onoare pentru Merite Artistice, a devenit rapid una dintre cele mai mari interprete a repertoriul francez de operă – în roluri ca Micaela din „Carmen” de Bizet, Antonia din „Les Contes d’Hoffmann” de Offenbach, Juliette din „Romeo et Juliette” şi Mireille din opera omonimă de Gounod –, cântând în cele importante teatre din Europa.

Succesul său de peste mări a fost oferit de un rol din repertoriul italian, Mimi din „La Boheme” de Puccini, soprana interpretându-l cu succes la San Francisco, în 1996, şi patru ani mai târziu, la Metropolitan din New York. În 1996 a înregistrat, în coordonarea celui mai mare admirator al său, Placido Domingo, o colecţie de arii. De asemenea, colaborează cu mari case de discuri, unde înregistrează capodopere ale liricii.