Cercetat pentru braconaj după ce a prins 12 păsări folosind capcane

0
294

Un bărbat de 59 de ani, din comuna Şimnicu de Sus, s-a ales cu dosar penal pentru braconaj cinegetic, după ce a fost prins cu 12 păsări (sticleţi, scatii şi pietruşi), a căror vânare este interzisă de lege şi a căror valoare ajunge la aproximativ 500 de euro. Bărbatul confecţionase capcane sub formă de colivii, dar şi arbuşti pe care lipise adeziv, astfel încât să captureze păsările vii.

Conform reprezentanţilor IPJ Dolj, poliţişti din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase l-au depistat, luni, pe un fond de vânătoare din extravilanul localităţii Albeşti, gestionat de AVPS „Artemis”, pe Ionel Olaru, de 59 de ani, din comuna Şimnicu de Sus, care desfăşura activităţi de braconaj cinegetic, prin metode neconvenţionale. Mai exact, la faţa locului, pe o suprafaţă de circa 200 m.p., oamenii legii au găsit 8 colivii pentru păsări mici, dintre care 5 sub formă de capcană cu trei compartimente şi trei arbuşti confecţionaţi artizanal, pe ale căror ramuri fuseseră ataşate nişte beţe îmbibate într-o substanţă cleioasă, foarte adezivă.

„În cele 8 colivii au fost găsite 12 păsări, dintre care 6 sticleţi, 3 scatii şi 3 pietruşi vii, specii a căror vânare este interzisă de lege. Cuştile-capcană erau prevăzute cu trei compartimente, în cel din mijloc fiind introdusă o pasăre vie, care cânta şi atrăgea alte păsări din specia ei, care, în momentul când se aşezau pe una dintre uşile celorlalte două compartimente declanşau un sistem cu arc ce închidea uşiţa, prinzând pasărea înăuntru. De asemenea, celelalte colivii care nu erau prevăzute cu acest sistem de prindere, erau aşezate lângă arbuştii artizanali, iar când alte păsări se aşezau pe ramurile acestora rămâneau cu picioarele lipite de substanţa adezivă”, ne-a explicat inspector principal Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Cele 12 păsări găsite la faţa locului în cuşti au fost predate AVPS Artemis, iar celelalte materiale folosite de bărbat la prinderea acestora au fost ridicate de poliţişti în vederea cercetărilor. Pe numele lui Ionel Olaru oamenii legii au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de braconaj cinegetic, după cum au mai precizat reprezentanţii IPJ Dolj.