Primăria prezintă craiovenilor chioşcurile-tip

1
620

Autorităţile locale supun, astăzi, unei dezbaterii publice regulamentul privind condiţiile de desfăşurare a comerţului stradal în Bănie, urmând ca apoi să fie înaintat spre votul consilierilor municipali. Noutăţile cu care vine acest regulament sunt cele patru tipuri de chioşcuri şi tonete pe care comercianţii vor trebui să le ia ca model atunci când îşi vor amenaja construcţiile pe domeniul public sau privat al Craiovei.

Primul model de chioşc are o formă dreptunghiulară, iar cel de-a doilea o formă pătrată, fiind admis doar parterul ca şi structură a construcţiei. Ambele vor fi ridicate din cadre metalice, cu fundaţie din beton şi învelitoare din tablă. Regulamentul prevede, în ambele cazuri, să se monteze tâmplărie de aluminiu cu geamuri termopan şi să se folosească doar două nuanţe de vopsea pentru exterior, gri patinat sau bej deschis. Tot două modele sunt puse la dispoziţie şi pentru celor care se îndeletnicesc cu comerţul la tonete: tipul pătrat – pentru patiserie, flori şi presă şi tipul octogonal – pentru presă şi cărţi. Aceste două modele trebuie să fie respectate de cei care îşi vor construi de acum încolo, dar şi de cei care deţin deja o construcţie. Ultimii au la dispoziţie 12 luni pentru a-şi schimba înfăţişarea construcţiilor.

Fără chioşcuri în centrul istoric

Autorităţile au specificat, în noul regulament, că nici un chioşc stradal nu va putea fi construit în zona centrală şi cea istorică a oraşului. Aici vor fi întâlnite doar tonete şi terase, ultimele amenajate în faţa spaţiului de lucru, dar şi atunci în anumite condiţii – să nu afecteze trotuarul şi să nu strice pavimentul. Ca şi în cazul chioşcurilor şi tonetelor, proprietarul de terase trebuie să ţină cont de câteva mici detalii atunci când va trece la amenajarea lor. Regulamentul îl obligă pe acesta să aibă mobilier din lemn sau metal care să se adapteze cu stilul construcţiei de care aparţine. În cazul în care doreşte să o acopere, să vină cu o copertină de culoare albă. Dacă vrea să o şi inscripţioneze cu numele firmei sau a unui sponsor, poate să facă acest lucru, dar cu condiţia să plătească şi o taxă de publicitate.

Spaţiile vor fi scoase la licitaţie

Cu excepţia teraselor sezoniere, care se amenajează pe timpul verii în faţa unui punct de lucru, pentru toate celelalte construcţii este necesar ca agentul comercial să liciteze pentru spaţii. Regulamentul spune că amplasamentele sunt avizate înainte de Comisia tehnică de urbanism a Primăriei Craiova, apoi aprobate de Consiliul Local Municipal Craiova, care stabileşte şi preţul de pornire a licitaţiei. Primăria Craiova organizează apoi licitaţia pe spaţii. Comerciantul care va fi declarat câştigător va încheia cu municipalitatea un contract de închiriere pe teren. Pentru ridicarea chioşcului el este obligat să obţină şi o autorizaţie de construcţie, care este eliberată de Primăria Craiova. În acest act, comerciantul trebuie să declare ce activitate va presta în acel spaţiu şi pentru care din cele două tipuri de chioşcuri optează.

Sancţiuni dure pentru comercianţi

Primăria Craiova propune şi o listă de sancţiuni care vor fi aplicate comercianţilor care încalcă acest regulament. Dacă nu au autorizaţie de construcţie pentru chioşc sau continuă să funcţioneze deşi le-a expirat perioada din contract, comercianţii sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei. În cazul în care nu achită taxele sau şi-au întins construcţia mai mult decât este prevăzut în contract, vor suporta o amendă cuprinsă între 3.000 şi 5.000 de lei. Dacă afectează trotuarele sau nu respectă curăţenia sau sunt branşaţi ilegal la reţelele de utilităţi, comercianţii riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Cei care refuză să li se facă o verificare de către autoritatea locală vor suporta o sancţiune cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei. Cei care vor fi sancţionaţi în mod repetat nu vor mai fi primiţi la următoarele licitaţii pentru închirierea de spaţii. Primăria Craiova a stabilit ca sancţionarea comercianţilor să se facă de către Poliţia Locală Craiova.

1 COMENTARIU

  1. Bai nenorocitilor, comerciantii, adica aia care va platesc salariile alaturi de alti intreprinzatori, parca v-ar fi dusmani! Amenzi peste amenzi, hotarari inflexibile, halal C.L. Cred ca nici comunistii dac-ar fi permis existenta unui mediu de afaceri n-ar fi procedat asa! Sa va fie rusine! Sunt curios unde dracului sunt consilierii “de dreapta” care au acceptat asa ceva!!!
    Mare batjocura la adresa celor care doresc sa stea pe propriile picioare dar nu li se permite de catre un C.L. mizerabil…

Comments are closed.