,,Programul de ocupare a forţei de muncă în anul 2015”

0
379

Reprezentnaţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dolj au precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută la sediul AJOFM Dolj, că instituţia aplică politicile şi strategiile în domeniul ocupării şi formării profesionale a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, elaborate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, activitatea agenţiilor judeţene s-a axat pe realizarea următoarelor obiective : satisfacerea operativă a unui număr cât mai mare de oferte de locuri de muncă; sprijinirea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă ; implementarea măsurilor active şi preventive pentru şomeri şi pentru persoane inactive; combaterea şomajului de lungă durată, astfel încât fiecărui şomer şi se va acorda posibilitatea de a beneficia de măsuri active, înainte de a atinge 6 luni în cazul tinerilor şi 12 luni în cazul adulţilor, sub formă de formare profesională, reconversie, practică în muncă, loc de muncă sau alte măsuri de ocupare, inclusiv de sprijinire a orientării profesionale; sprijinirea(motivarea) angajatorilor pentru a încadra persoane din randul şomerilor  şi nu în ultimul rand, combaterea disparităţilor regionale privind ocuparea. „Pentru realizarea acestor obiective agentia şi  şi-a orientat activitatea către cerinţele clienţilor săi, prin implementarea ,,Programului de ocupare a forţei de muncă în anul 2015”, în urma căruia până la data de 30.09.2015 au fost cuprinse la măsuri active un număr de 26.966 persoane din care 9063 persoane peste 45 ani şi 2921 persoane peste 55 ani. În urma participării la măsurile active un număr de 9836 persoane au fost încadrate din care  2843 persoane peste 45 ani  şi 658 persoane peste 55 ani”, au mai precizat reprezentanţii AJOFM Dolj.

“Fii activ la orice vârstă!”

  AJOFM Dolj  participă de asemenea şi la implementarea proiectului strategic “Fii activ la orice vârstă!” al cărui beneficiar este Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, proiect finanţat prin POS DRU 2007 – 2013. „Obiectivele acestui proiect sunt, pe de o parte conştientizarea clienţilor SPO (şomeri peste 55 de ani şi angajatori) cu privire la importanţa conceptului de îmbătrânire activă pe piaţa muncii, iar pe de altă parte, oferirea de instrumente informative, necesare structurilor teritoriale ale SPO pentru a putea asigura servicii personalizate. Pentru atingerea acestor obiective, suntem implicaţi ca şi instituţie, în desfăşurarea unei campanii de comunicare la nivel naţional desfăşurata pe toate canalele media (tv, radio, presa scrisa, online, inclusiv pe bloguri) şi care are scopul de a contribui la demararea procesului de conştientizare a importanţei prelungirii vieţi active în rândul persoanelor peste 55 de ani, dar şi  în rândul angajatorilor.  „De altfel, prin participarea la această campanie de comunicare, dorim să  facem ş un prim pas în schimbarea de mentalitate în ceea ce priveşte fenomenul de îmbătrânire activă, şi implicit de prelungire a vieţi active”.