Vaccinarea antigripală va demara la sfârşitul lunii

0
385

După mai multe amânări provocate şi de faptul că dozele de vaccinuri vor fi achiziţionate anul acesta din străinătate, autorităţile sanitare au anunţat că, la sfârşitul acestei luni, va demara campania naţională de imunizare antigripală.    

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat, săptămâna aceasta, că sunt în curs de finalizare a procedurilor de achiziţie. Medicii vor utiliza aproximativ un milion de doze de vaccinuri în cadrul campaniei anuale gratuite de imunizare antigripală a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. În total, pentru campania de imunizare din sezonul 2012-2013 a fost alocat un buget de 11 milioane de lei. Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.

Specialiştii recomandă populaţiei ca, în această perioadă cu fluctuaţii frecvente de temperatură, să asculte sfatul medicilor şi să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor. De altfel, în judeţul Dolj, numărul persoanelor diagnosticate cu pneumonii şi viroze respiratorii este în creştere în ultima săptămână.

Vaccinul este gratuit pentru bolnavii cronic

Potrivit autorităţilor sanitare, campania de vaccinare a populaţie are drept principal obiectiv reducerea pe cât posibil a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Nu toată populaţia va beneficia însă de vaccinare gratuită. Ca în fiecare an, prioritate vor avea grupele considerate la risc. Astfel, imunizarea antigripală se recomandă în primul rând persoanelor cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 ani cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, infecţie HIV, medicilor, cadrelor sanitare şi personalului auxiliar din spitale, ambulatorii, inclusiv salariaţilor din instituţiile de ocrotire a copiilor şi bătrânilor, din unităţile de bolnavi cronic, care vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii. Tot în această categorie se încadrează adulţii şi copiii rezidenţi în instituţiile de ocrotire socială, precum şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliu celor cu risc înalt, precum şi toate persoanele peste 65 ani.

Atenţie la contraindicaţiile vaccinului!

Pe de altă parte, vaccinarea este contraindicată persoanelor care au febră ridicată sau sunt diagnosticate în acel moment cu gripă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru femeile aflate în primul trimestru de sarcină, dar şi pentru proaspetele mămici. Nici copiii până la şase luni nu pot fi vaccinaţi, deoarece nu au sistemul imunitar dezvoltat şi pot face bronşite sau chiar encefalite, care pot duce la deces. De asemenea, vaccinul antigripal este nu este recomandat persoanelor care sunt alergice la ouă, pentru că acelaşi tip de proteine sunt incluse în compoziţia dozelor.

Cei care nu sunt incluşi în categoriile cu prioritate la vaccinare şi intenţionează totuşi să se imunizeze vor fi nevoiţi să cumpere dozele necesare. Vaccinul antigripal poate fi achiziţionat şi din farmacii, unde însă se găseşte doar ser din import, care este adus pe comandă. O doză de vaccin costă minimum 35 de lei.