Copiii trebuie protejaţi de războaiele adulţilor

0
434

21617914_10155610346819484_5072431128099489458_nStatele europene trebuie să joace un rol important în prevenirea şi stingerea conflictelor actuale, prin limitarea vânzării de arme către zonele de conflict, dar şi prin luarea de măsuri care să protejeze copiii care pot cădea victimele abuzurilor în zonele de război.  Comisia pentru Afaceri Sociale, Sănătate şi Dezvoltare Durabilă al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei s-a reunit la Paris pe data de 19 septembrie pentru a lua în discuţie un proiect de raport esenţial, privitor la protejarea copiilor afectaţi de conflictele armate. Copiii care sunt victime ale războaielor au de suferit cu atât mai mult cu cât traumele acestea – atât de natură fizică, cât mai ales de natură psihică – îi vor însoţi pe tot parcursul vieţii. Se cere, de asemenea, sprijin imediat şi susţinut pentru copiii care au fost recrutaţi şi îndoctrinaţi pentru a deveni soldaţi sau terorişti, recomandarea fiind ca aceştia să nu fie automat trataţi ca nişte criminali, ci ca orice alţi copii supuşi abuzurilor de către adulţi.

Raportul condamnă abuzurile grave împotriva drepturilor copiilor în zonele de război, cum ar fi răpirea, recrutarea şi folosirea lor ca soldaţi, faptul că sunt victime ale violenţelor fizice şi sexuale, precum şi faptul că şcolile au devenit o ţintă predilectă a atacurilor. Conflictele actuale din Siria, Yemen, Afganistan, Myanmar, Ucraina au făcut milioane de victime, ducând tragedia umană la cote nemaiîntâlnite după cel de-al Doilea Război Mondial.

Comisia pentru Afaceri Sociale, Sănătate şi Dezvoltare Durabilă al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a aprobat o serie de recomandări cu caracter imediat, ce urmăresc îmbunătăţirea situaţiei acestor copii, cu deosebire a celor care sosesc în Europa ca refugiaţi.

Participant la dezbateri, deputatul PNL Ionuţ Stroe a declarat: „Chiar dacă Uniunea Europeană a cunoscut pacea în ultimele decenii, violenţa armată există peste tot pe glob, inclusiv în vecinătatea noastră imediată, adică în Ucraina. Este tragic că victimele în rândul civililor se înmulţesc pe zi ce trece, iar copiii sunt cei care simt cel mai dureros traumele fizice şi psihice ale expunerii la violenţă. Noi, ţările civilizate şi prospere din Europa, nu ne putem ascunde cu capul în nisip, prefăcându-ne că violenţa din locuri îndepărtate nu ne-ar afecta. Am văzut cum milioanele de refugiaţi mânaţi de disperare au pus la grea încercare graniţele Europei şi graniţele solidarităţii între partenerii europeni. Trebuie să acţionăm acum pentru protejarea copiilor afectaţi de conflictele armate peste tot în lume, pentru că aceşti copii vor fi vecinii noştri de mâine, care ne vor privi cu simpatie sau cu ostilitate, în funcţie de ce decidem azi să facem sau să nu facem”.

Ionuţ Stroe

Deputat PNL

Membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE