1,325 milioane de euro pentru un proiect de cercetare românesc

0
458

“Fondurile pentru debut / Starting Grants” de la Consiliul European de Cercetare sunt acordate cercetătorilor de orice naţionalitate, cu o experienţă profesională de 2-7 ani de la obţinerea doctoratului (sau unei diplome echivalente) şi cu o experienţă promiţătoare în domeniul cercetării. Proiectul trebuie realizat într-un institut de cercetare public sau privat din unul din statele membre UE sau ţările asociate. Finanţarea acordată fiecărui proiect este de maximum 1,5 milioane de euro. Dr. Costin Raiciu, de la Universitatea Politehnică din Bucureşti, este unul dintre cei 406 cercetători de top la început de carieră, selectaţi pentru a beneficia de finanţare în cadrul acestei competiţii. Proiectul său se axează pe securitatea reţelelor informatice şi va beneficia de fonduri  în valoare de 1,325 milioane de euro pe o perioadă de 5 ani de zile. Dr. Raiciu este al 5-lea cercetător român care beneficiază de acest tip de finanţare.

cercetareReţelele informatice sunt coloana vertebrală a societăţii moderne. Însă, configurarea lor poate fi afectată de erori, greoaie şi costisitoare. Reţelele configurate defectuos au ca rezultat întreruperi în funcţionare ce ţin prima pagină a ziarelor şi afectează nenumăraţi utilizatori, precum şi pierderi de venituri de milioane de euro, fără să mai vorbim de breşele de securitate care sunt un pericol pentru siguranţa tuturor. Toate acestea se datorează faptului că nu există garanţiile necesare că reţelele implementează corect politicile operatorului. Talentele de top au nevoie de condiţii bune la momentul potrivit pentru a se dezvolta. UE furnizează cele mai bune condiţii posibile la începutul carierei unui cercetător prin fondurile CEC pentru debut. Acesta este motivul pentru care ele sunt esenţiale pentru viitorul Europei ca destinaţie pentru ştiinţă şi cercetare: ele atrag şi reţin tinerele talente. De această dată, CEC a atras cercetători cu 48 de naţionalităţi diferite din 23 de ţări europene. Este o investiţie care va aduce beneficii, impulsionând dezvoltarea UE şi inovarea“, a declarat Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, la anunţarea rezultatelor.

La nivel european, 13% dintre cele 3.085 de proiecte depuse vor fi finanţate, suma totală dedicată acestora ajungând la aproximativ 605 milioane de euro40% dintre cercetătorii ce urmează să obţină finanţare sunt femei, ele având şi o rată mai mare de succes în ce priveşte selectarea proiectelor propuse (14,5%, comparativ cu 12,7% în cazul cercetătorilor bărbaţi). Țările ce conduc în topul numărului de proiecte ce urmează să fie puse în practică sunt: Marea Britanie (79), Germania (67) şi Franţa (53).