Prima ediţie a „Opera Fringe Festival”, între 19-24 septembrie, în Bucureşti

0
288

operaPrima ediţie a „Opera Fringe Festival”, un festival de tip unic in Romania care îşi propune să încurajeze atât tinerii artişti cât şi publicul să aleagă o nouă alternativă, are loc între 19-24 septembrie, la Centrul Cultural Casa Artelor din Bucureşti, prezentând spectacole de operă independente.

Necesitatea de la care a pornit proiectul constă în faptul că anual peste 150 de tineri termină Conservatorul, iar operele de stat scot foarte rar la concurs un post pentru aceştia. Aşadar, urmărind cum se dezvoltă conceptul de teatru independent, atât în Bucureşti, cât şi în ţară, organizatorii doresc să lanseze pe scena culturală ideea că opera este un domeniu în care segmentul independent nu s-a manifestat încă din lipsa de iniţiativă şi de fonduri. Prin organizarea acestui festival se doreşte expunerea şi promovarea tinerilor artişti, dându-le ocazia să işi valorifice potenţialul şi spiritul creator într-un context mai liber.

Festivalul s-a deschis ieri cu o Conferinţă de presă şi un spectacol recital invitat. Pe durata celor şapte zile de festival vor fi prezentate publicului spectacolele înscrise în competiţie – spectacole din Bucureşti, Iaşi şi Cluj – urmând ca la finalul festivalului, în cadrul unei Galei să fie premiate cele mai bune spectacole. Totodată, la finalul festivalului, va avea loc o Conferinţă dezbatere a conceptului de Operă Independentă. Această conferinţă de final are rolul de a crea o punte deschisă pentru noi colaborări, dar şi de a iniţia o comunicare directă între antreprenori culturali, regizori sau specialisţi în sectorul cultural şi interpreţi, discuţie menită să genereze întrebări şi concluzii de ambele tabere.