Grădina Botanică „Alexandru Buia”, inaugurată oficial

0
1292

botanicaIeri, primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a participat alături de Rectorul Universităţii din Craiova, prof.univ.dr. Cezar Spînu, la inaugurarea oficială a Grădinii Botanice „Alexandru Buia”. Trecută printr-un proces complex de reabilitare, vizitată de tot mai mulţi craioveni în ultima vreme, această oază de agrement şi-a păstrat statutul iniţial de instituţie ştiinţifică, didactică şi educativă. În prezent, municipalitatea lucrează la elaborarea unui regulament de vizitare, în care se va interzice accesul cu câini şi biciclete. În următoarele zile, plăcuţele de indentificare a colecţiilor de plante se vor regăsi pe fiecare lot de material biologic viu. Municipalitatea admite că, întregul proces de modernizare a fost o provocare serioasă pentru RAADPFL, dar că, la final, rezultatele sunt cele aşteptate.

          Grădina Botanică a fost inaugurată oficial, ieri, de către primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. În prezenţa rectorului Universităţii din Craiova, porf.univ.dr. Cezar Spânu, a viceprimarului Mihail Genoiu şi a reprezentanţilor RAADPFL Craiova, Olguţa Vasilescu a precizat că este bucuroasă să poată oferi publicului vizitator o Grădină Botanică, reabilitată în profunzime, cu îmbunătăţiri mai mult decât necesare şi cu costuri nu foarte ridicate, lucrările fiind realizate de angajaţii RAADPFL.

          Situată în partea de sud-vest a Municipiului Craiova, între străzile: C-tin Lecca – Obedeanu – Poporului – Renaşterii – N. Titulescu – Iancu Jianu, pe o suprafaţă de aproximativ 12,8 ha., Grădina Botanică, prin colecţiile vaste de o mare diversitate, deţine un material biologic viu pentru studiu şi cercetări fundamentale şi aplicative. Vizitatorii sunt îndemnaţi la reflecţii despre viaţa plantelor, despre importanţa lor ştiinţifică, economică şi culturală, de ameliorare a calităţii vieţii şi de protejare a mediului înconjurător.  botanica 3

„Din lac, am scos circa 60 de remorci de mâl”

          „Sigur că Grădina Botanică nu este pe deplin finalizată, pentru că sunt câteva specii rare de plante, ce au fost cerute de Universitatea din Craiova şi trebuie achiziţionate prin licitaţie publică. Probabil, undeva în primăvara viitoare, vom avea o mare parte dintre aceste specii. Unele sunt foarte rare şi vor fi aduse de pe alte continente. Tot în această perioadă vor trebui să ne vină şi plăcuţele de identificare ştiinţifică, ce vor fi puse lângă plante. În rest, Grădina Botanică este, în ceea mai mare parte, refăcută. Şi putem puncta câteva repere din activitatea de reabilitare. S-a decolmatat lacul. A fost o muncă imensă a angajaţilor noştri. S-au scos aproximativ 60 de remorci de mâl şi plante, ce erau pe albia lacului. Apa încă nu este limpede, pentru că, aşa cum ştiţi, durează circa un an de zile, după încetarea lucrărilor de decolmatare, până să se limpezească. S-a făcut, aici, o pistă de alergare; pentru că ne-am dat seama, încă din momentul în care s-a deschis publicului, că erau foarte mulţi craioveni, ce doreau să alerge şi am preferat ca ei să facă acest sport doar în zona din spate şi să nu-i deranjeze pe cei care vin să admire grădina. Este un lucru foarte bun, mai ales că am văzut că, în fiecare dimineaţă, este plin de persoane ce aleargă”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova.PAGINA UNU

Iarba nu trebuie călcată

          Mai este un loc de joacă, ce apare în proiectul iniţial al profesorului Alexandru Buia şi la care încă se lucrează, a mai precizat primarul Craiovei. „Căutăm un loc adecvat, pentru că trebuie să definitivăm în funcţie de cui ne adresăm; fie doar copiilor mici, adică sub 10 ani; fie tuturor categoriilor de public, încât să punem coşuri de baschet sau porţi de fotbal, ca să joace şi copiii şi adulţii. Vom consulta şi Universitatea din Craiova, pentru a vedea ce preferă în acest sens. Mai este puţin de lucru la podeţe. Aici trebuie să fie amplasate sisteme de protecţie, pentru a feri copiii de eventuale căderi în lac. Acestea vor fi, ca în parcul „Nicolae Romanescu”, din lemn. Am făcut acest foişor japonez, pentru că, aici, în proiectul iniţial, era grădina japoneză. Urmează ca, în toamnă, să aducem şi plante specifice Japoniei. Angajaţii RAADPFL au muncit foarte mult. A fost o provocare şi pentru ei, mai ales că nu mai lucraseră la ceva asemănător. Chiar şi culorile sunt bine alese. Foişoarele japoneze sunt foarte intens colorate, noi am preferat această variantă. De asemenea, am pus piatră peste tot. Şi pentru susţinerea acestor maluri de pământ, care se pot prăbuşi, dar şi la intrarea principală, unde era o construcţie învechită şi deteriorată având la bază ciment. Universitatea mai are de refăcut Sera. Acum, Grădina Botanică este deschisă publicului şi poate fi vizitată pe 100% din întinderea sa. Mai sunt mici retuşuri, ce nu se fac neapărat până la finele acestui an. Poate dura şi 2-3 ani, până să avem vegetaţia specifică unei Grădini Botanice. O veste proastă pentru craioveni: nu vor putea să intre în Grădina Botanică, pe iarbă! Vestea bună este că, în parcul „Nicolae Romanescu”, unde vom face recepţia în această toamnă, în mod sigur li se va permite craiovenilor să calce pe iarbă”, a menţionat Lia Olguţa Vasilescu.botanica (1)

Îşi păstrează statutul universitar

          În discursul său, Rectorul Universităţii din Craiova s-a referit la păstrarea statutului de Grădină Botanică universitară şi a anunţat, în premieră, un demers al Universităţii, ce va aduce la aceeaşi masă angajatori de top, absolvenţi şi factori de decizie publică locală, judeţeană şi regională.

          „Am tot fost întrebat în ultima perioadă de acest protocol dintre Primăria Craiova şi Universitatea din Craiova, dacă se poate vorbi de cedarea noastră în favoarea municipalităţii. Eu zic că pentru craioveni, iată, este un lucru bun. În baza acestui protocol, Grădina Botanică, şi vreau să subliniez, a rămas Grădină Botanică universitară şi se va numi «Alexandru Buia». Universitatea din Craiova  rămâne, aici, prin serele pe care le are. Studenţii fac practică. E adevărat că va trebui să le refacem în viitorul apropiat, pentru că există un disconfort vizual, la cum arată Grădina Botanică acum şi cum se prezintă această seră. Colaborarea noastră cu Primăria Craiova este din ce în ce mai bună. Specialiştii noştri în peisagistică, de la Facultatea de Horticultură, lucrează foarte bine cu RAADPFL. Vom avea şi zone cu specii exotice. Grădina Botanică, într-adevăr, arată acum, aşa cum ar trebui să arate demult. Craiovenii au o oază de linişte şi de frumuseţe. Şi, orice lucru bine făcut va continua în ceea ce priveşte proiectele Universităţii din Craiova şi Primăria Craiova. Suntem universitatea comunităţii, suntem obligaţi să participăm la toate proiectele Craiovei şi nu numai”, a declarat prof.univ.dr. Cezar Spînu, Rectorul Universităţii din Craiova. Să mai punctăm că, Sectorul Sere este amplasat în apropierea sediului administrativ şi este structurat pe 4 compartimente: sera culoar, sera plante suculente, sera plante tropicale şi subtropicale şi sera înmulţitor.botanica (4)

O premieră– Forumul Carierei!

          „În perioada următoare, 12-13 octombrie, după deschiderea anului universitar – doamnă primar, cu această ocazie, vă fac invitaţia oficială pentru participarea la deschiderea anului universitar – vor fi două evenimente importante la Universitate: inaugurarea INCESA, acea infrastructură de cercetare în ştiinţe aplicate, o investiţie pe fonduri europene de 18 milioane de euro şi, o premieră pentru Universitatea din Craiova, – Forumul Carierei. O să vedeţi angajatori, zeci de firme de top, oficialităţi locale şi regionale. Încercăm să aducem primarii din cele cinci municipii reşedinţe de judeţ din Oltenia, preşedinţii Consiliilor Judeţene din Oltenia. Pentru că Universitatea din Craiova va trebui să-şi regăsească identitatea, să devină polul de dezvoltare al acestei regiuni, iar apoi ne vom gândi şi la partea naţională şi internaţională”, şi-a încheiat discursul Rectorul Universităţii din Craiova.