Secţiile din spitale ar putea fi reaşezate

0
142

Autorităţile sanitaree au început o evaluare a tuturor secţiilor din spitalele din România, activitate care se va finaliza cu o reaşezare a numărului de paturi. Practic, evaluarea va dura două luni, iar în urma acesteia este de aşteptat să se regleze deficitul între secţii, în sensul că pe anumite specialităţi medicale, în funcţie de nevoi, se va micşora sau, din contră va creşte, numărul de paturi.

Această analiză ar putea ţine cont şi de prevalenţa afecţiunilor în rândul populaţiei. Spre exemplu, în judeţul Dolj, pe primele cinci locuri în ierarhia bolilor se înregistrează hipertensiunea arterială cu 70.420 de cazuri, cardiopatia  ischemică cu 34.852  de cazuri, diabetul zaharat cu 34.467 de cazuri, tumorile maligne cu 20.919 de cazuri respectiv ciroza şi hepatita cronică cu 14.828 de cazuri.

De de altă parte, cele mai multe decese sunt provocate, în judeţul Dolj, de boli ale aparatului cardio-vascular (3.720 de decese), urmate la distanţă de tumorile maligne (730 de decese), boli ale aparatului respirator (227 de decese), boli ale aparatului digestiv (220 de decese) şi traumatisme şi otrăviri (178 de decese).