Expediţia Dunării se apropie de final

0
318

În doar o săptămână, „Expediţia Dunării”, un proiect ambiţios ce a reunit specialiştii din ţările riverane fluviului, se va încheia după ce navele echipei internaţionale de cercetare vor ajunge în Deltă.  

Săptămâna aceasta, echipa naţională a României, din cadrul Expediţiei comune pentru supraveghere a Dunării (JDS3), a prelevat probe fizico-chimice din aval Zimnicea -Giurgiu, de pe Dunăre. Timp de 10 zile, de când echipa naţională a început să-şi desfăşoare activitatea, paralel cu cea internaţională a JDS 3, s-au prelevat probe chimice, biologice şi de peşti, din secţiunile Baziaş, Koronin şi Şimian (doar peşti), Gruia, Pristol, aval Kozlodui (doar peşti) şi aval Zimnicea. Ancorarea navelor pe Dunăre s-a făcut cu dificultate, datorită nivelului scăzut al apelor fluviului.

Începând de miercuri alţi doi specialişti din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu,   chimiştii Daniela Marcu şi Ştefan Stănculescu s-au alăturat echipei naţionale care mai are în componenţă, încă de la intrarea în ţară a Expediţiei JDS3, un specialist în peşti, biologul Cristian Dumitraşcu, iar în echipa internaţională pe chimistul Mary Crăciun.

Programul de lucru al echipei naţionale începe la 6 dimineaţa, însă au fost şi situaţii în care specialiştii au lucrat 24 de ore, întrucât anumite specii de peşti sunt active doar pe timpul nopţii.

Echipele de specialişti au prelevat probe din apele fluviului

În secţiunile care au fost monitorizate până în prezent, pe Dunăre, indicatorii fizico-chimici in situ (adică luaţi la faţa locului – ph, oxigen, temperatură, conductivitate) se situează în limitele normale. Fauna piscicolă este relativ diversă. În secţiunile Koronin şi Şimian, biologii din cadrul A.N. Apele Române au remarcat prezenţa mai multor specii de guvizi. În secţiunile aval Kozlodui şi aval Zimnicea, specialiştii au identificat şi câteva specii de peşti care se găsesc mai rar în apele Dunării, întrucât trăiesc pe fundul apei şi sunt active în special pe timpul nopţii. Astfel, au fost găsite specii de peşti bentonice, Bentophilus Stellatus, şi Zingel zingel, zis popular „pietrar”. Până la finalul expediţiei vor fi prelevate probe şi din râul Argeş, aval Argeş, Chiciu, aval Brăila, râul Siret şi râul Prut, Isaccea, şi pe braţele Dunării (Chilia, Sulina şi Sf. Gheorghe). La sfârşitul expediţiei, fiecare ţară va realiza un raport care va include rezultatele probelor obţinute de echipa naţională. Expediţia propriu-zisă se va încheia pe 25 septembrie, la Tulcea. Toate costurile legate de deplasarea şi dotarea echipei, transportul şi echiparea navelor, precum şi analizele care se vor efectua la nivelul laboratoarelor ANAR sunt suportate din sursele proprii ale instituţiei şi, până în acest moment, eforturile financiare sunt cuantificate la un nivel de peste 50.000 de euro.

Expediţia a început în urmă cu mai bine de o lună, în Germania

Expediţia Dunării a început pe 13 august a.c., când 18 experţi şi oameni de ştiinţă din Europa au pornit de la Regensburg, de la izvoarele Dunării, călătoria urmând să se încheie săptămâna viitoare. Aceasta este cea mai mare expediţie din lume care se desfăşoară de-a lungul unui curs de apă, ca şi la celelalte două ediţii (din anii 2001 şi 2007), obiectivul JDS3 fiind acela de a strânge noi informaţii cu privire la parametrii de calitate ai Dunării care nu sunt acoperiţi de monitorizarea desfăşurată permanent de către toate ţările riverane Dunării. În acelaşi timp, expediţia are ca scop colectarea unor date uşor comparabile pentru tot cursul de apă.