Băilești – patru zile de sărbătoare!

0
2287
De ani buni, Zilele Municipiului Băileşti au loc în ultimul weekend al lunii lui Gustar și nu putea fi altfel nici de această dată, deși bugetul localității nu este unul prea generos. Ediția a XIX-a îşi concentrează programul de manifestări în perioada 22-25 august 2019, primarul orașului, Costel Pistrițu, afirmând că s-a dorit, chiar și în aceste condiții financiare, păstrarea tradiției organizării evenimentului, mizându-se pe promovarea valorilor locale. Astfel, timp de patru zile, băileștenii se vor bucura de spectacole de muzică populară și ușoară, de fanfară și de teatru, proiecții de film și întreceri sportive. De asemenea, ca de fiecare dată, la Casa Memorială „Amza Pellea” vor avea loc o slujbă de pomenire pentru „Nea Mărin al oltenilor” și o festivitate de acordare de distincţii şi diplome pentru personalități și un Cetățean de Onoare al orașului: pugilistul Alexandru Gabroveanu, care are origini băileștene.
Băileştiul rămâne și astăzi una dintre cele mai cunoscute localităţi doljene, ducându-i renumele, în primul rând, Amza Pellea – „Nea Mărin al oltenilor”, ca şi actorul Marcel Iureş, scriitorul Petre Anghel ori sportiva Adriana Nechita. Săptămâna aceasta, municipiul îşi sărbătoreşte trecutul şi prezentul printr-un bogat program de manifestări, cele mai multe de divertisment, dar şi prin întreceri sportive şi evenimente culturale. Organizatori principali sunt Primăria şi Consiliul Local Băileşti, împreună cu Casa de Cultură „Amza Pellea” şi Biblioteca Municipală „Petre Anghel”.
„Avem un buget mai mic anul acesta și am fost la limită cu finanțarea Zilelor orașului. Derulăm nu mai puțin de 27 de proiecte europene pentru care asigurăm cofinanțare de 2 la sută, la care se adaugă multe alte cheltuieli. Dar nu puteam întrerupe tradiția acestei sărbători… Așa că am decis să ne promovăm și mai mult valorile intelectuale și sportive locale, împreună cu care organizăm programul de evenimente în cele patru zile de sărbătoare. Un loc aparte îl va ocupa, desigur, Amza Pellea: desfășurăm cea de-a XI-a ediție de manifestări la Casa Memorială, unde îi așteptăm atât pe localnici, cât și pe invitați”, ne-a declarat, ieri, primarul municipiului Băilești, Costel Pistrițu.
Deschiderea oficială a manifestărilor din cadrul celei de-a XIX-a ediții a Zilelor Municipiului Băilești va avea loc joi, 22 august 2019, ora 19.00, la Casa de Cultură „Amza Pellea”, cu un spectacol de teatru al trupei „Masca”. Îi vor urma muzică de promenadă cu Fanfara din Craiova, în parcul public (ora 20.00), și o proiecție de film în Piața Civică (ora 21.00). Pe parcursul următoarelor trei zile, băileștenilor li se propune… multă mișcare! Cupa municipiului la fotbal și la handbal și concursuri de cros îi vor provoca să câștige sau fie numai să participe.
Și cum sărbătoare fără muzică nu poate fi la olteni, băileștenii sunt invitați vineri, 23 august, în Piața Civică, de la ora 18.30, mai întâi la parada portului popular, apoi la un spectacol folcloric susținut de artiști amatori. Sâmbătă, 24 august, de la ora 19.00, este anunțat un spectacol de muzică ușoară susținut de trupa Vox Band, Edward Sanda și Liviu Teodorescu. Ritmurile se vor schimba duminică seara, când localnicii vor putea încinge hore și sârbe în Piața Civică la spectacolul de muzică populară susținut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, formația de dansuri populare a ansamblului și soliștii Constantin Enceanu, Ilie Caraș, Constantin și Cosmin Gaciu, Claudia Torop, Victorița Lăcătușu, Georgiana Bârsac, Ion Drăgan, Mariana Medregoniu, Reli Sanda.
Ultima dintre Zilele Băileştiului – duminică, 25 august – va prilejui, din nou, întâlnirea de la Casa Memorială „Amza Pellea” (ora 11.30), cadru în care va fi oficiată o slujbă de pomenire pentru actorul de la a cărui dispariție se vor împli, în decembrie a.c., 36 de ani, vor fi înmânate diplome și distincții personalităților și cetățenilor de onoare. Sărbătorile orașului se vor încheia cu un foc de artificii în Piața Civică, la ora 22.00.

 

„Aventura baloanelor”, pe Aerodromul Cilieni

După Zilele orașului, băileștenii sunt invitați să continue distracția pe Aerodromul Cilieni. Între 30 august și 1 septembrie 2019 aici se va desfășura evenimentul „Aventura baloanelor” – primul Festival al baloanelor cu aer cald din Oltenia, ce își propune să promoveze zborul cu balonul cu aer cald și regiunea ca destinație turistică. „Descoperă Oltenia și Băileștiul dintr-un balon cu aer cald aflat în zbor deasupra meleagurilor lui Nea Mărin! Pentru prima ediție vă propunem o poveste de trei zile, în care vă invităm să descoperiți frumusețea meleagurilor oltenești, gustul zaibărului lui Nea’ Mărin, ospitalitatea locală și buna dispoziție oltenească!”, este invitația organizatorilor. Zborurile cu balonul cu aer cald vor fi accesibile tuturor doritorilor și se vor face – pe baza înscrierilor prealabile, online – zilnic, între orele 6.00-9.00 și 18.00-21.00, intervale în care sunt incluse și ședințele tehnice de pregătire.