Chirurgii cardiovasculari pentru copii, tot mai puţini

0
278

Lipsa chirurgilor cardiovasculari, specialişti în pediatrie, se resimte în mai toate spitalele din ţară. Nici la Craiova situaţia nu stă altfel, în cadrul Spitalului Judeţean, cel mai mare din Oltenia, chirurgia cardiovasculară pediatrică fiind practic inexistentă ca secţie. În aceste condiţii, autorităţile sanitare vor să şcolească cât mai mulţi medici români la clinici din Italia şi Germania.

Doctorii care vor să se specializeze în operaţii pe inimă la copii sunt recrutaţi în această perioadă, pregătirea lor în clinici din Italia şi Germania urmând să fie finanţată de stat. Proiectul se adresează medicilor anestezişti şi chirurgilor cardiovasculari, inclusiv rezidenţilor din ultimul an, din ambele specialităţi, care doresc să se califice în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice. Medicii selectaţi vor semna un acord prin care se vor obliga să lucreze în centrele din ţară  timp de cinci ani, după finalizarea pregătirii.

Pentru a se înscrie, candidaţii trebuie să trimită o scrisoare de intenţie prin care să motiveze solicitarea lor de a participa în proiect, precum şi un CV recent în română şi engleză în această etapă nefiind necesar acordul şefului de secţie sau al conducerii unităţii sanitare.

Statul român a aprobat deja alocarea a 721.000 de lei pentru pregătirea proiectul privind chirurgia cardiacă neonatală şi infantilă în România, care va fi realizat de Ministerul Sănătăţii, prin Compartimentul Medicină de Urgenţă, în parteneriat cu Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico (IRCCS) Policlinico San Donato şi cu Asociaţia „Bambini Cardiopatici nel Mondo Association” din Italia.

Medicii, trimişi să se şcolească în Italia

Se doreşte, astfel, scăderea mortalităţii neonatale şi infantile cauzate de malformaţiile cardiace congenitale, în condiţiile în care aceasta reprezintă peste 11 la sută din totalul deceselor copiilor cu vârstă sub un an.

Colaborarea se va derula pe parcursul a trei ani, până în luna august a anului 2016, partenerii italieni asigurând cofinanţarea proiectului general cu o sumă estimată la 865.000 de euro. Până în luna decembrie a.c., medicii incluşi în proiect vor participa la un program de formare în Italia a competenţelor profesionale specifice pentru cadre medicale din Spitalul de Copii „Marie Curie” Bucureşti. Vor urma apoi mai multe misiuni medicale de chirurgie cardiacă neonatală şi infantilă, conduse în România de o echipă medicală de specialitate, alcătuită din personal al IRCCS Policlinico San Donato.

Bugetul necesar estimat pentru lansarea proiectului şi realizarea primei faze de implementare, de 721.000 de lei, va fi folosit pentru finanţarea cheltuielilor aferente participării personalului medical român la stagiile de formare din Italia, pentru acoperirea costurilor de transport, cazare şi diurnă, în cuantumul stabilit de legislaţia în vigoare, a cheltuielilor aferente activităţilor misiunilor medicale din România la care vor participa specialişti italieni, pentru achiziţionarea consumabilelor medicale necesare operaţiilor, precum şi pentru organizarea workshop-ului de instruire.

Exodul peste hotare continuă

Criza de chirurgi cardiovasculari pediatri este dată şi de numărul mare de tineri doctori care anual părăsesc ţara. Nemulţumiţi de salariile din ţară şi atraşi cu câştiguri mult mai mari în spitalele de peste hotare, tot mai mulţi aleg să plece în străinătate. După calculele reprezentanţilor Colegiului Medicilor din România, anul trecut, în 27 de judeţe din întreaga ţară existau unităţi sanitare care funcţionau fără a fi acoperite din punct de vedere al personalului medical.

Din 2007 şi până în prezent, peste 14.000 de medici au ales să plece peste graniţele ţării. Pentru pregătirea acestora statul român a investit peste 3,5 miliarde de euro. Şi mai îngrijorător este însă faptul că, anul trecut, s-a coborât sub pragul critic de 40.000 de medici cu liberă practică în Romania. La începutul acestui an, în cabinetele, clinicile şi spitalele din ţară lucrau doar 39.813 medici, comparativ cu 41.799 medici în 2012 şi 55.000 de medici în 1990, în condiţiile în care numărul de bolnavi a crescut constant.

Conform calculelor, dacă în centrele universitare, media doctorilor este de 3,6 la 1.000 de locuitori, zona rurală chiar are de suferit. Aşa se face că, la nivel naţional, rezultă o medie de numai 1,9 medici la 1.000 de locuitori.