Recursul fostului ofiţer Relu Căle s-a înregistrat la ÎCCJ

0
104
Relu Căle

Subcomisarul Relu Căle, de la Poliţia municipiului Craiova, şi avocatul Mihai Claudiu Pascu, din cadrul Baroului Dolj, condamnaţi la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă şi luare de mită, au declarat recurs împotriva sentinţei Curţii de Apel Craiova. Recurs au făcut şi procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, care i-au trimis în judecată pe cei doi, după ce au fost denunţaţi de trei tineri din Drănic cărora le ceruseră 15.000 de lei ca să-i scape de acuzaţiile de viol. Judecarea recursurilor în acest dosar va începe însă abia anul viitor, primul termen fiind stabilit pentru 29 ianuarie 2014. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, Relu Căle a părăsit rândurile poliţiştilor doljeni, chiar dacă sentinţa nu este definitivă.

Reamintim că subcomisarul Relu Căle, din cadrul IPJ Dolj (la momentul comiterii faptelor), şi avocatul craiovean Mihai Claudiu Pascu au fost condamnaţi de Curtea de Apel Craiova la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru trafic de influenţă, luare de mită, respectiv complicitate la aceste infracţiuni, instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani şi 6 luni. Sentinţa a fost pronunţată pe 14 iunie a.c., dată la care cei doi au fost puşi în libertate, însă trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Dolj; să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.

Primii care au declarat recurs, nemulţumiţi de sentinţă, au fost procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, fiind urmaţi de cei doi inculpaţi, care au recunoscut comiterea faptelor la instanţa de fond. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe data de 8 august, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru 29 ianuarie 2014.

Reamintim că Relu Căle şi Mihai Claudiu Pascu au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, pe 13 mai a.c. Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, „în perioada 15 – 16 aprilie 2013, avocatul Mihai Claudiu Pascu, din cadrul Baroului Dolj, a pretins de la trei denunţători suma de 15.000 lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra procurorului de caz şi a poliţiştilor care aveau atribuţii în cercetarea penală, în dosarul penal în care cei trei erau cercetaţi pentru infracţiunea de viol, pentru a-i determina pe aceştia că nu propună luarea unei măsuri privative de libertate (reţinere sau arestare) faţă de clienţii săi şi pentru a adopta, în final, o soluţie favorabilă acestora”, după cum au comunicat, la momentul respectiv, reprezentanţii DNA Craiova.

Conform reprezentanţilor IPJ Dolj, raporturile de serviciu ale lui Relu Căle cu unitatea au încetat, la cererea acestuia, mai precis Căle nu mai este poliţist, în ciuda faptului că sentinţa în dosar nu este definitivă.